Furore: Skriveno selo koje “ne postoji”, Italija

Furore je selo u Italiji u provinciji Salerno u regiji Kampanija koje se nalazi skriveno u fjordu, u maloj pukotini u stijenama koje su nekada pružale odličnu zaštitiu za njegove mještane od pomorskih razbojnika.

Nekada davno, na ovom mjestu je bilo podignuto malo naselje bez gusto naseljenih kuća i bez centralnog trga. Sve građevine, ulice i stepenice su bile skrivene iza stijena tako da se ne vide s mora, zbog čega je Furore postao poznat kao “selo koje ne postoji.”

Furore-1

Ipak, nakon što su vremena pomorskih razbojnika davno prošla, gradonačelnik je odlučio da je vrijeme da se za Furore konačno sazna. Naredio je da se svaka kuća prefarba jarkim bojama, a ova tradicija se održala i do današnjeg dana kada stanovnici sela pozivaju umjetnike iz cijelog svijeta da ukrase lokalne građevine.

Glavna atrakcija Furorea je tzv fjord ili Fiordo. To je zapravo uski klanac na čijoj se unutrašnjosti nalaze stare ribarske kuće. Fjord je ujedno i najstariji dio sela. Prema procjeni iz 2011. u selu je živjelo 810 stanovnika.

Furore-1a

Furore-2

Furore-3

Furore-4

Furore-5

Furore-6

Furore-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,