Ilustrovani život Leonarda da Vincija by Ralph Steadman

Freud je jednom rekao da je veliki renesansni polimat Leonardo da Vinci bio “kao čovjek koji se probudio rano u tami, dok su svi ostali još uvijek spavali.” Njegov Vitruvijev čovjek je i danas jedna od najlegendarnijih slika svih vremena, a njegove anatomske ilustracije su zauvijek promijenile tok moderne medicine.

U ranim 1980-im, kada je bio u svojim četrdesetim godinama, proslavljeni britanski crtač Ralph Steadman je razvio veliku opsjednutost Leonardom. Počeo je crtati njegove maštovite izume, kao i bezbroj crteža samog Leonarda, te na kraju čak i otputovao u Italiju kako bi stajao tamo gdje je i veliki polimat stajao, i pokušavao zamisliti kako je bilo živjeti u njegovom beskrajno maštovitom umu.

Ralph-Steadman-1

1983. godine, Steadman je izdao “autobiografiju” Da Vincija (“Ja, Leonardo“), napisanu u prvom licu, a tekst je pratilo mnoštvo stilski prepoznatljivih ilustracija.

Smiješne, mučne, ponekad i krvave, ponekad optimistične, uvijek inteligentne, Steadmanove priče se protežu od Leonardova djetinjstva, pa sve do smrti, odajući počast njegovom geniju, ali i njegovoj sumnji i razočaranju koje u životu doživljavaju i svi ostali obični ljudi.

Ralph-Steadman-2

Ralph-Steadman-3

Ralph-Steadman-4

Ralph-Steadman-5

Ralph-Steadman-6

Ralph-Steadman-7

Ralph-Steadman-8

Ralph-Steadman-9

Ralph-Steadman-10

Ralph-Steadman-11

Ralph-Steadman-12

Ralph-Steadman-13

Ralph-Steadman-14

Ralph-Steadman-15

Ralph-Steadman-16

Ralph-Steadman-17

Ralph-Steadman-18

Ralph-Steadman-19

Preporučujemo: Leonardo da Vinci | izreke i citati

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...