Jedinstvena Dolina četvrtastih stabala, Panama

S obzirom da se nalazi u drugom najvećem naseljenom uspavanom vulkanu na svijetu Dolina četvrtastih stabala je opasno mjesto za život, ali ljudi su ovdje ipak živjeli stoljećima, čak i uz moguću prijetnju erupcije. No, život u krateru uspavanog vulkana nije razlog zašto pišemo o ovoj dolini. U njoj se događa nešto mnogo čudnije…

Jedinstvene u cijelom svijetu, skupina topola koje rastu u ovom panamskom krateru imaju četvrtasta stabla – s pravim uglovima, što se jako, jako rijetko viđa u prirodi. Čak su i “krugovi” unutar ovih stabala kvadratnog oblika, što je daleko od tipičnog za drveće.

Cetvrtasta-stabla-1

Istraživači sa Sveučilišta u Floridi su pokušali uzgajati ova stabla kako bi pokušali zadržati njihov neobični četvrtasti oblik van doline. No, nakon istraživanja je postalo jasno da stabla oblikuju lokalni uslovi, te da mogu postojati samo u Dolini četvrtastih stabala.

Četvrtasta stabla nisu jedino blago ove šume. U njihovoj blizini se mogu pronaći i jarko obojene panamske zlatne žabe, endemska vrsta (jako otrovnih) žaba za koju se smatra da je izumrla u divljini 2007. godine, a koju su lokalni stanovnici i turisti nastavili viđati i nakon toga.

Cetvrtasta-stabla-2

Cetvrtasta-stabla-3

Cetvrtasta-stabla-4

Cetvrtasta-stabla-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,