Jedinstveni prirodni fenomen: Pustinja u sred ledenog Sibira

Samo 40 kilometara od ledenjaka Kodar u Transbajkalskoj regiji, u neposrednoj blizini snijegom prekrivenih planina i nepregledne tajge ispunjene plavim jezerima i velikim poljima leda, nalazi se svijetlo žuta tačka poznata kao Chara Sands. Duga oko 10 i široka 5 km, ova pustinja koja se nalazi u sred Sibira ima dine visoke čak i do 30 metara.

Pustinja je izuzetan i jedinstven prizor, ne samo zbog toga što se nalazi na lokaciji gdje je nemgoće i zamisliti pustinju i što je okružena planinama prekrivenim snijegom, već zato što je i sama često okovana ledom.

Chara-Sands-1

“Kontrast se čini nemogućim: kao da je priroda postavila nevjerojvatan muzej na otvorenom, prikazujući prirodne karakteristike sa sjevera i juga jedne pored drugih.” – Rusko geografsko društvo

Chara Sands je nastao tokom Muruktin (Zyrian) razdoblja glacijacije prije oko 100 – 55 hiljada godina kada se formirala delta ispred glečera i gdje je nastalo manje jezero. Nakon toga voda je nestala, a erozija stvorila pijesak koji je vjetar nosio (uglavnom) u sjeverozapadnom smjeru gdje su se i formirale velike dine.

Chara-Sands-2

Chara-Sands-3

Chara-Sands-4

Chara-Sands-5

Chara-Sands-6

Chara-Sands-7

Chara-Sands-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,