5 Najskupljih knjiga na svijetu

Tehnološki napredak, poput interneta, je usporio prodaju tradicionalnih printanih knjiga. Nema naznaka da ljudi manje čitaju, jer se knjige i dalje prodaju (ili ilegalno downloaduju), samo što su digitalna izdanja postala praktičnija i jeftinija opcija i za čitače i za izdavače.

Ali ipak, knjige na papiru nisu izgubile svoju cijenu, a u budućnosti možemo očekivati da će njihova vrijednost samo nastaviti rasti. Dokaz su i nedavne prodaje rijetkih printanih izdanja koja se već prodaju za milione… Ovo je pet (malo više od pet) trenutno najskuplje prodanih knjiga na svijetu:

 

5. Kenterberijske priče – Geoffrey Chaucer

Kenterberijske-price

Prodana za 7,5 miliona dolara

Kenterberijske priče (The Canterbury Tales) je zbirka priča koje je krajem 14. stoljeća napisao Geoffrey Chaucer.

Prvo printano izdanje ove knjige je prodano za 4,6 milona funti (ili oko 7,5 miliona dolara u to vrijeme) u Londonu 1998. godine. Od desetak poznatih primjeraka prvog izdanja, to je bilo posljednje koje se nalazilo u privatnom posjedu, a koje je bilo kupljeno 1776. godine za samo 6 funti.

 

4. Ptice Amerike – John James Audubon

Ptice-Amerike

Prodana za 11,5 miliona dolara

Ptice Amerike (originalni naziv: The Birds of America) zaslužuje da zauzme više od jedne pozicije na ovoj listi, ali s obzirom da se radi o jednoj knjizi, samo različitim kopijama, uvrstili smo je na jednu poziciju.

The Birds of America je knjiga prirodoslovaca i slikara Johna Jamesa Audubona koja sadrži ilustracije raznih ptica Sjedinjenih država (1827–1838). Na svijetu postoji samo 119 potpunih kopija. Jedna je prodana u januaru 2012. godine za 7,9 miliona dolara, jedna je prodana 2000. godine za 8,8 miliona dolara, a do sad najskuplja kopija prodana je za 11,5 miliona dolara u decembru 2010. godine.

 

3. Evanđelja Henrika Lava – Benediktinski red

Evandjelja-Henrika-Lava

Prodana za 11,7 miliona dolara

Ovu knjigu je izvorno naručio Henrik Lav ili Hajnrih Lav (Henry the Lion), vojvoda od Saksonije, za oltar Blažene Djevice Marije u Brunswick katedrali.

Knjigu je kupila njemačka vlada u Londonu 1983. godine za 8.140.000 funti, ili oko 11,7 miliona dolara (tadašnja vrijednost dolara ). Knjiga ima 266 stranica, od kojih je 50 stranica ispunjeno ilustracijama. Ovaj jedinstveni primjerak smatra se remek-djelom iz 12. stoljeća.

 

2. Evanđelje Svetog Katberta – Nepoznat autor

Evandjelje-Svetog-Katberta

Prodana za 14,3 miliona dolara

Evanđelje Svetog Katberta je džepna knjiga iz 7. stoljeća, napisana na latinskom jeziku. Lijepo urađene i ukrašene kožne korice su najraniji poznati primjer uvezivanja knjiga na ovaj način (za dugo čuvanje) u zapadnoj kulturi.

Uz veličinu stranica od samo 138 x 92 milimetra, Evanđelje Svetog Katberta je jedan od najmanjih preživjelih anglosaksonskih rukopisa. 17. aprila 2012. godine, nakon što su lansirali kampanju za prikupljanje novca i kupovinu knjige, British Library je najavio da je transakcija završena i da napokon posjeduju “najstariju preživjelu netaknutu Europsku knjigu i jednu od najznačajnijih knjiga na svijetu.” Platili su je 14,3 miliona dolara.

 

1. Codex Leicester – Leonardo da Vinci

Codex-Leicester

Prodana za 30,8 miliona dolara

Najpoznatija Da Vincijeva knjiga, bilježnica od 72 stranice, je ispunjena ručno napisanim Da Vincijevim mislima, idejama i crtežima – od fosila pa sve do kretanja vode.

Rukopis je prvi kupio Thomas Cole 1717. godine, koji je kasnije postao Earl of Leicester. Zatim, 1980. godine rukopis je  kupio kolekcionar Armand Hammer, a 1994. godine Bill Gates je kupio knjigu na aukciji za 30,8 miliona dolara – čineći je najskupljom prodanom knjigom svih vremena. Gates je ubrzo skenirao knjigu i učinio je dostupnom ostatku svijeta.

 

Bonus 1: Magna Carta

Magna-Carta

Prodana za 21,3 miliona dolara

Iako nije knjiga, vrijedno je spomenuti da je Magna Carta (Velika povelja sloboda), koju je engleski kralj Ivan Bez Zemlje prihvatio 1215. godine primoran oružjem engleskog plemstva, prodana za 21,3 miliona dolara.

Jednu od kopija kupio je David Rubenstein 2007. godine za 21,3 miliona dolara, a nakon aukcije izjavio je: “Mislio sam da je vrlo važno da jedina kopija Magna Carte ostne u SAD-u i bio sam zabrinut da jedini primjerak u Sjedinjenim Američkim Državama može pobjeći na ovo aukciji.” Rubenstein je ovaj primjerak trajno posudio Državnoj arhivi u Washingtonu.

 

Bonus 2: Zadatak – Tomas Alexander Hartmann

zadatak

Trenutno se prodaje za 153 miliona eura

Ova knjiga koja ima samo 13 stranica nije jako stara, ali je zato jako rijetka i jako, jako skupa. Napisao ju je Tomas Alexander Hartmann, njemački umjetnik i pisac. Isprintao je samo jedan primjerak i postavio ga na aukciju 2008. godine za 153 miliona eura.

Razlog zašto je cijena ove knjige ovako visoka je taj što autor sebe smatra ‘najvećim filozofom svih vremena’, te što mu je za 13 stranica ove knjige bilo potrebno 30 godina. Još uvijek nema naznaka da je iko kupio ovu knjigu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,