Jezero Turkana: Najveće pustinjsko jezero na svijetu, Kenija

Kada stojite na obalama slanog jezera Turkana, nekoć poznatog kao Rudolfovo jezero, možete vrlo lako pomisliti da ste na moru. Valovi se sudaraju s pješčanim plažama, a na horizontu plove brojni ribarski brodovi. Ipak, ovo nije more, već jezero Turkana – najveće pustinjsko i najveće alkalno jezero na svijetu koje obuhvaća površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara.

Jezero se nalazi na sjeveru Doline velike rasjeline u Keniji, a hrane ga tri rijeke: Omo, Turkvel i Kerio. Iako se nalazi u pustinji, na Turkani se mogu doživjeti iznenađujuće jak vjetar i snažne i česte oluje koje se iznenada pojavljuju, ali i jako brzo nestaju.

Jezero-Turkana-1

Jezero okružuje suh, naizgled izvanzemaljski krajolik u kojem se često ne mogu vidjeti tragovi života. Međutim, samo jezero obiluje živim bićima. To je dom najveće svjetske populacije nilskih krokodila, nilskih konja, i na stotine vrsta ptica i riba.

Stjenovite obale su dom škorpionima i zmijama, pa se šetnja ovim krajevima ne preporučuje. Na obalama jezera su pronađeni i najstarijih poznati fosilni ostaci Homo habilisa koji je živio prije dva miliona godina. Danas, u blizini jezera živi više od 250.000 ljudi, a najmanje deset plemena ovisi o jezeru kao glavnom izvoru hrane.

Jezero-Turkana-4

Jezero-Turkana-2

Jezero-Turkana-3

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,