Jezerske lopte: Zaštićeno prirodno bogatstvo Japana

Jezerske lopte ili marimo (japanski za “alge loptice”), također poznate po različitim imenima kao što su Cladophora lopte i Loptice od mahovine, je vrsta vlaknastih zeleni algi Aegagropila linnaei koje kada narastu poprime oblik lopte veličine 12 do 30 cm u promjeru, ovisno o tome gdje rastu.

Jezerske lopte su rijetke, a poznato je da se javljaju samo na Islandu, u Škotskoj i Japanu. Najviše ih ima u jezeru Akan u Japanu i jezeru Myvatn na Islandu, te od nedavno i na Dee Why Beach-u, u Sydneyu.

Jezerske-lopte-1

U Japanu, marimo loptice su zaštićene i cijenjene, a službeno su prirodno bogatstvo od 1920. godine. Na jezeru Akan se ulažu veliki napori za očuvanje ovog blaga, uključujći i godišnji trodnevni marimo festival.

U međuvremenu u jezeru Myvatn (Island), jezerske lopte polako nestaju, a njihov nestanak se pripisuje zagađenju uzrokovanom rudarskim poduhvatima u području koji su započeli 1960-tih godina. Marimo loptice su dobile status zaštićene vrste na Islandu 2006. godine, ali to je već bilo prekasno…

Jezerske-lopte-2

Jezerske-lopte-3

Jezerske-lopte-4

Jezerske-lopte-5

Jezerske-lopte-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,