Koliko je velika najveća životinja na svijetu? (infografika)

Sa prosječnom dužinom od 30 metara i težinom od 180 tona, Plavi kit je ubjedljivo najveća životinja koja je ikada postojala na našoj planeti!

Balaenoptera musculus, poznatiji kao Plavi kit, svojom veličinom nadmašuje sve i jedno živo biće iz prošlosti ili sadašnjosti – uključujući i dinosaure. Najveći Plavi kit koji je do sada zabilježen dugačak je čak 33 metra. Da bi lakše stvorili sliku o ovoj ogromnoj životinji, za vas smo pripremili grafički prikaz i uporedili ga sa nekoliko prepoznatljivih stvari:

plavi-kit2

Zanimljive činjenice o Plavim kitovima

– U pluća Plavog kita može stati oko 5.000 litara zraka, oko 1000 puta više od prosječnog čovjeka.

– Plavi kitovi su najglasnije životinje na Zemlji! Njihovo oglašavanje dosegne razinu do 188 decibela, što je glasnije od mlaznog aviona, koji doseže samo 140 decibela. Ljudska vika je oko 70 decibela.

– Oni su brzi, odlični plivači, sposobni da dosegnu brzinu od 48,3 km/h, iako se obično kreću brzinom od 19,3 km/h.

– Prema izvješću iz 2002. godine, procjenjuje da na svijetu postoji između 5.000 do 12.000 Plavih kitova.

– Plavi kitovi mogu čuti jedni druge na udaljenosti od 1.600 km.

– Naučnici procjenjuju da Plavi kitovi mogu živjeti najmanje 80 godina.

– Nakon otprilike godinu dana unutar majčine utrobe, beba Plavog kita može težiti i do 2,7 tone, te biti dugačka do 8 metara. Kada se rodi, hrani se samo majčinim mlijekom i dobija oko 90 kg dnevno!

– Tokom ljetne sezone, Plavi kit konzumira nevjerojatnih 3,6 tona krila ili više svaki dan. To znači da može pojesti i do 40 miliona krila na dan. Dnevna potreba Plavih kitova iznosi oko 1.5 milion kalorija.

Preporučujemo i zanimljive činjenice o slonovima – najvećim kopnenim životinjama na svijetu, kao i sve ostale  zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...