5 Čudnovatih životinja za koje (možda) niste ni znali da postoje

Naša šarena planeta je prepuna fascinantnih živih bića, samo… neki od njih vjerovatno nikada neće postati slavni kao psi i mačke, lavovi, slonovi… ili bilo koja druga životinja koju svakodnevno viđamo na internetu ili TV-u. Ovo su samo neke od fascinantnih životinja za koje možda nikada niste ni čuli…

 

5. Muha-škorpija

muha-skorpija

muha-skorpija-1

Muhe-škorpije (Mecoptera, poznate i kao Kljunarice) red su malenih do srednje velikih kukaca naseljenih širom svijeta, sa oko 550 poznatih vrsta. Karateristične su po svom dugačkom kljunu, te po muškom spolnom organu koji nevjerovatno podsjeća na rep škorpiona, po čemu su i dobile ime.

Dok su moderne Mecoptere velikom većinom predatori ili se hrane mrtvim organizmima, proučavanje njihovih najranijih predaka i fosila nam govori kako su ovo nekada bili jedni od najvažnijih oprašivača na planeti.

 

4. Gobi skočimiš

Gobi-skocimic

Gobi-skocimic-1

Allactaga bullata (poznati i kao Gobi skočimiš) je vrsta glodavca iz porodice Dipodidae. Žive u pustinjama i stepama Kine i Mongolije, te se vrlo rijetko viđaju u svojim prirodnim staništima, zbog čega je njihov status uglavnom nepoznat.

Otkriveni su tek 1925. godine u pustinji Gobi, a do 2013. godine su zabilježena tek 163 ‘zvanična’ susreta sa ovim simpatičnim bićima. Gobi skočimiši su noćni glodavci koji žive sami, a većinu dana provode u svojim relativno jednostavnim jazbinama, obično dugačkim do 60 cm.

 

3. Roda cipelašica

Roda-cipelasica-1

Roda-cipelasica

Roda cipelašica (Balaeniceps rex) je jedina vrsta u ptičjoj porodici Balaenicipitidae. Ove ptice neobičnog izgleda su visoke do 150 cm, dugačke do 140 cm, te mogu biti teške i do 7 kg. Žive u tropskim dijelovima istočne Afrike, a najčešće provode vrijeme same.

U divljini žive oko 36 godina, i poznate su kao jako tiha vrsta ptica, mada, ponekad znaju lupkati svojim kljunovima kao znak pozdrava. Jedna neobična stvar vezana za ove ptice je ta što mogu početi plakati kada im ponestane hrane. Populacija ove vrste varira između 5000 i 8000 jedinki.

 

2. Hemicentetes semispinosus

Hemicentetes-semispinosus

Hemicentetes-semispinosus-1

Hemicentetes semispinosus je maleni sisavac iz porodice Tenrecidae koji živi u tropskim prašumama u sjevernim i istočnim dijelovima Madagaskara.

Aktivni su i danju i noću, a hrane se prvenstveno kišnim glistama, ali i drugim kukcima. No, kada im zaprijeti opasnost da i sami postanu hrana bodlje na njihovom tijelu se usprave, a maleni, naizgled bezopasni sisavac se ‘zabije’ u njušku ili šape predatora. Hemicentetes semispinosus je jedina poznata vrsta sisavca koji proizvodi zvukove trljanjem određenih dijelova tijela, način komunikacije na koji smo navikli kod zmija i insekata.

 

1. Ustonožac

Ustonozac

Ustonozac-1

Ustonožac (Stomatopoda) su morski rakovi poznati po smrtonosnim i najbržim (poznatim) udarcima u prirodi. Mogu narasti do 30 cm, a u ekstremnim slučajevima i do 38cm. Sa više od 400 vrsta ovih rakova, oni se smatraju jednim od najvažnijih predatora plitkih tropskih i suptropskih morskih staništa.

Naučnici sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji su nedavno otkrili da ustonožci imaju nevjerovatno korisnu sposobnost – oni mogu vidjeti razne karcinome unutar našeg tijela (jer imaju jedinstvene oči). Njihova sposobnost je sada uspješno replicirana u kameru, a naučnici sa Sveučilišta u Queenslandu se nadaju da bi se ova tehnologija eventualno mogla implementirati i u pametne telefone.

Preporučujemo: 5 Manje poznatih (impresivnih) životinja

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,