Koncepti automobila koje pokreće solarna energija

Istina je da solarna energija neće zamjeniti benzin u narednih 5 godina. Međutim, to nije spriječilo neke od najboljih umova u automobilskoj industriji da već počnu praviti koncepte automobila budućnosti. Predstavljamo vam nekoliko takvih projekata, koje bi u narednim godinama mogli vidjeti i na cestama.

 

Koenigsegg Quant

Koenigsegg Quant

Švedska kompanija za razvoj superautomobila razvila je konceptni automobil nazvan Quant Koristeći najneobičniju kombinaciju izvora energije: solarne energije i pirita, materijala koji inače svi miješaju sa zlatom.

Glasnogovornik ove kompanije je izjavio da će Quant moći preći oko 480 kilometara za samo 20 minuta punjenja.

 

Antro Solo

Antro Solo

Mađarski Antro Solo koristi kombinaciju solarne i plinsko-električne energije. Tokom lijepog vremena, solarni paneli na krovu su dovoljni za napajanje automobila na kratkim putovanjima (15-25 km).

Kada je nebo oblačno, Antro Solo uključuje mali električni motor – koji pokreću 3 putnika pomoću pedala.

 

Mindset Six50

Mindset Six50

Six50 može preći 100km sa samo jednim punjenjem, koje vrši pomoću svojih krovnih solarnih panela.

Jedna od glavnih prednosti ovog automobila je njegova cijena: iako trenutno nije u proizvodnji, procjenjuje se da će Six50 koštati oko 31.000 eura, što je kompetitivna cijena mnogim novijim hibridima.

 

Lotus Eco Elise

Lotus Eco Elise

Otkriven na British Motor Showu 2008. godine, Lotus Eco Elise je hrabro kročio u nove teritorije eco-friendly sportskih automobila.

Iako dobar dio Lotus Eco Elise još uvijek ovisi o fosilnim gorivima, iz kompanije se ponose sa svojom tehnologijom uštedom energije pomoću solarnih panela koji napajaju kompletnu elektroniku u automobilu.

 

Solarni Volvo

solarni-volvo

Volvo je stekao svoju slavu kao sigurno, a ne kao solarno vozilo. Ipak, to ih nije spriječilo da razviju ovo eko-friendly čudovište.

Automobil se priprema za Dakar Rally 2015. godine, a kombinuje solarnu energiju i stanice za gorivo kako bi podržao svoj dizel motor. Solarni Volvo se razvija sa namjerom da u budućnosti postane vozilo usmjereno prema hitnim situacijama, kao što su spasilačke misije ili mobilne bolnice.

 

Giugiaro Quaranta

Giugiaro Quaranta

Quaranta je jedan od najuglađenijih solarnih automobila koji trenutno postoje. Njegove baterije se u potpunosti napajaju solarnom energijom, koju prikuplja preko panela postavljenih na krovu i na prednjem dijelu vozila.

Dok je glavni dio dizajnirala kompanija Italdesign Giugiaro, konceptu se priključila i Toyota koja je obezbjedila sofisticiranu elektroniku neophodnu za savršen performans ovog automobila.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...