Ljekovita svojstva meda

Ljekovita svojstva meda su poznata ljudima već hiljadama godina, a čak ga i danas konzumiramo zbog njegovih antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Holistički liječnici smatraju da je upravo med jedan od najboljih prirodnih lijekova.

No, izvan laboratorija, većina zdravstvenih prednosti koje se pripisuju medu ostaju nedokazane – osim one da liječi rane i, u manjoj mjeri, potiskuje kašalj. U nastavku pročitajte nekoliko zdravstvenih pednosti meda, njihovo naučno objašnjenje, kao i upozorenja.

 

Liječenje rana (kožnih povreda) medom

med2

Med je bio konvencionalna terapija u borbi protiv infekcija sve do početka 20. stoljeća, kada je njegovu upotrebu polako zamjenio penicilin. Danas se upotreba meda vraća na velika vrata, a naučnici poručiju da med zaista može pomoći u borbi protiv ozbiljnih kožnih infekcija. Prema njihovim nalazima, određene vrste meda mogu biti učinkovitije od antibiotika!

Naučnici tvrde da, dokle god koristite pravu vrstu meda, liječenje rana, ili bilo kakvih kožnih povreda je moguće. A med bi uskoro mogao postati i jako važan, s obzirom da su infekcije bakterijama otpornim na antibiotike sve češće.

Jedna od vrsta meda koja se izdvaja i koja se pokazala posebno efektivnom jeste Manuka med, med koji dolazi sa Novog Zelanda od nektara Leptospermum scoparium.

O studiji vezanoj za liječenje rana medom nedavno je pisao i Scientific American: “U laboratorijskim testovima, samo malo meda je ubilo većinu bakterija. On se može koristiti kako bi se spriječila infekcija rane. Ovi rezultati pokazuju da manuka med ima potencijal u liječenju rana koje sadrže S. Pyogenes,” Zaključili su autori studije.

Kada razmišljate o korištenju meda za liječenje rana, jako je bitno da shvatite da postoje velike razlike između sirovog meda, manuka meda, koji je i posebna klasa meda, te obrađenog ‘vrhunskog’ meda koji možete kupiti u većini trgovina.

Vrhunski med iz trgovina je više nalik na sirup od kukuruza, pun fruktoze, i velika je šansa da će samo povećati infekcije i nikada ne bi trebao biti korišten za liječenje rana! (Također vam neće ponuditi iste zdravstvene beneficije kao sirovi med kada ga konzumirate.)

Manuka med, s druge strane, je napravljen od nektara manuka grma (ljekovita biljka), a klinička istraživanja su otkrila da ova vrsta meda može učinkovito iskorijeniti više od 250 vrsta bakterija!

Sirovi med, baš kao i manuka, će pomoći pri izvlaćenju tekućine iz rane i potisnuti rast mikroorganizama. Dio onoga što daje sirovom medu antibakterijska svojstva je enzim glukoze oksidaze, koji pčele izlučuju u nektar. Zagrijavanjem meda ćete uništiti ovaj ljekoviti enzim, pa se zbog toga preporučuje samo čisti, sirovi, neobrađeni med za liječenje rana.

 

Antibakterijska svojstva meda

med1

U laboratoriji, med je prošao test antibakterijskog djelovanja. Pokazao je da sprječava rast patogena koji se prenose hranom, kao što su E. coli i salmonela, i da se bori sa određenim bakterijama, uključujući Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, obje uobičajene u bolnicama i liječničkim ordinacijama. No, još uvijek nije naučno dokazano da li med ima isto svojstvo i u ljudskom organizmu.

U principu, tamniji med ima bolju antibakterijsku i antioksidativnu moć. Ali nažalost, kvalitet meda se ne ocjenjuje po boji ni po zdravstvenim prednostima, već po jasnoći, aromi, okusu i izostanaku sedimenata.

 

Upozorenje: Nikada ne dajite med bebama

med3

Med je prirodan i smatra bezopasnim za odrasle. No, pedijatri naglašavaju da nikada ne dajete med djeci mlađoj od jedne godine. Ovo se naglašava zbog opasnosti od botulizma. Uzročnik botulizma je bakterija Clostridium botulinum, koja se nalazi u prašini i tlu, i koja može naći svoj ​​put do meda, a bebe nemaju razvijen imunitet za obranu od infekcije.

Do sad je jasno da med može uzrokovati botulizam kod dojenčadi. No, roditelji mogu hraniti svoju djecu žitaricama koje sadrže med. „Ako je kuhan, onda da je u redu“, poručuje dr. Jatinder Bhatia, koji se nalazi na čelu American Academy of Pediatrics’ Committee on Nutrition. On objašnjava da kada je u pitanju rizik od botulizma “govorimo samo o medu iz boce.”

Pored gore navedenih zdravstvenih prednosti meda, u narodu, holističkim i naučnim krugovima kruže i priče o mnogim drugim ljekovitim svojstvima meda, kao što su: liječenje tumora, mamurluka, grlobolje, nesanice… S obzirom da smo se u ovom članku fokusirali na ljekovita svojstva koja je potvrdila nauka, nećemo pisati ili špekulisati o ostalim zdravstvenim prednostima jer nam nije u cilju da širimo potencijalno pogrešne informacije, te na taj način naškodimo vašem zdravlju.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,