Kakku pagode, Jedan najvećih i najspektakularnijih hramova u Aziji

Jedan najvećih i najspektakularnijih antičkih spomenika u Aziji (Mijanmar, bivša Burma) je prekrasna pagoda po imenu Kakku. Ona sadrži više od 2.000 stupa  koji su se stoljećima gradili na ovoj lokaciji.

Legenda kaže da je prve stupe napravio kralj Alaungsithum koji je u 12. Stoljeću vladao Bagan regijom. Ukrasne skulpture i slike datiraju iz 17. ili 18. stoljeća, ali neki od objekata su, jasno, puno stariji.

Kakku se nalazi u regiji Shan, na teritoriji koju kontrolišu Pa-Oh ljudi. Preko 2.000 stupa, koje se nalaze u uskim zbijenim redovima, pokrivaju površinu od oko jednog kilometra kvadratnog.

Kakku-pagode1

Glavna Stupa je oko 40 metara visoka, a svaka pojedinačna stupa je zasebno remek-djelo. Izvorno, sve su stupe imale zlatne ‘kapice’ na vrhu koje su vremenom spale na tlo ili jednostavno ‘nestale’. Neki spomenici su već i poprilično oštećeni, iako je većina njih i dalje u jako dobrom stanju.

Vanjski ukrasi na mnogim stupama su jednostavni, gotovo i oskudni. Tradicionalni motivi su utkani u strukture stvarajući delikatne šare koje pokazuju vrhunsku umjetničku sposobnost njihovih graditelja.

Popis spomenika na ovoj lokaciji, koji je posljednji put izvršen 1928. godine, zabilježio je 2.548 pagoda.

Kakku-pagode3

Kakku-pagode4

Kakku-pagode5

Kakku-pagode6

Kakku-pagode7

Kakku-pagode2

Kakku-pagode8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...