Mehaničke životinje (i ostala bizarna stvorenja) Les Machines de l’ile tematskog parka, Francuska

Kako i sami autori tvrde, Les Machines de l’ile ili Mašine Ostrva Nantes spoj su maštovitog svijeta Julesa Vernea pomiješanog sa crtežima mehaničkih uređaja Leonarda da Vincija. Djelo francuskih umjetnika François Delarozière i Pierre Oreficea, Machines de L’île je unikatan tematski park poznat i kao cirkus mehaničkih stvorenja.

Nalazi se u Nantesu, na obalama rijeke Loire u Francuskoj. Područje oko nekadašnjih dokova ovog grada je obnovljeno, a na njemu je izgrađen tematski park u Steampunk stilu sa svm svojim mehaničkim životinjama, čudovištima i stvorenjima iz Sci-Fi filmova.

mehanicke-zivotinje1

Inspirisani industrijskom istorijom Nantesa, tim graditelje strojeva u jednom starom skladištu dozvoljava svojoj mašti da čini šta god ona želi. Kao što možete i vidjeti na fotografijama, rezultati su spektakularni. Posebno je zanimljivo to što je skladište otvoreno za posjetitelje koji mogu gledati proces izgradnje, pa čak i doživiti interaktivno iskustvo sa mašinama.

Možda najpoznatija kreacija koja se nalazi u Machines de l’Ile je divovski Sultanov Slon – ogroman slon visok 12 metara i širok 8 metara  koji može primiti do 49 putnika i povesti ih na vožnju koja traje 45 minuta.

Prema riječima jednog posjetioca: “Kada veličanstvena životinja ide u šetnju, prizor izgleda kao da se katedrala rasformira i počne kretati… Svaki put kad debelokožac ide van, to je jedinstven spektakl.”

mehanicke-zivotinje2

mehanicke-zivotinje3

mehanicke-zivotinje4

mehanicke-zivotinje5

mehanicke-zivotinje6

mehanicke-zivotinje7

mehanicke-zivotinje8

mehanicke-zivotinje9

mehanicke-zivotinje10

mehanicke-zivotinje11

mehanicke-zivotinje12

mehanicke-zivotinje13

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...