Čudnovati krugovi u Namibiji

Na nekoliko travnjaka u Namibiji godinama se pojavljuju čudnovati beživotni krugovi, koji se pojave, a zatim sami nestanu nakon nekoliko desetljeća. Manji krugovi traju u prosjeku 24 godine, dok veći mogu postojati čak i do 75 godina, prema istraživanju časopisa PLoS ONE.

“Pitanje ‘zašto’ je vrlo teško”, izjavio je Dr. Walter Tschinkel, biolog na Florida State University. “Postoji nekoliko hipoteza, a za sada niti jedna od njih nije uvjerljiva.”

krugovi u namibiji

Ovi krugovi nisu samo još jedan mit ili legenda. Oni su doista tu –  a ni lokalni stanovnici niti svjetski naučnici znaju zbog čega. Dr. Walter Tschinkel pokušava otkriti ovu misteriju još od prvog susreta sa krugovima u 2005. godini. Teorije koje je razmatrao (i odbacio) uključuju podzemna gnijezda termita i vrste biljaka koje su odvlačile resurse iz zemlje prema sebi. Posoji još mnogo teorija, ali čini se da je rješenje ove zagonetke još uvijek daleko.

“Ne brinem se da je ovo misterija koja će se riješiti uskoro. To je nauka, zar ne? Ako bi znali sve odgovore, ne bi bila toliko zabavna.” Na kraju je dodao Dr. Tschinkel.

krugovi u namibiji

The Wolwedans Foundation, neprofitna organizacija čak je pokrenula akciju ‘usvojite-čudnovati-krug’ čime su potaknuti gosti i ljubitelji prirode da ‘usvoje’ jedan od misterioznih krugova koji su jedinstveni samo u pustinji Namibije. (Ukoliko se odlučite da usvojite jedan krug, detalje i raspodjelu prihoda možete vidjeti ovdje.)

Unatoč nastojanjima naučnika, ništa do sada ne objašnjava ove čudnovate misteriozne krugove. Oni ostaju jedna od mnogih, fascinantnih neriješenih misterija naše prelijepe planete.

krugovi u namibiji

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...