Mont St-Michel i prekrasna 1.300 godina stara opatija

Mont-St-Michel (pisano i kao Mont Saint Michel, “Planina Svetog Mihovila”) je mali stjenoviti otok udaljen oko 1 km od sjeverne obale Francuske na ušću rijeke Couesnon u Normandiji.

Na ovom malenom otoku nalazi se najpoznatija srednjovjekovna benediktinska opatija i crkva koja zauzima gotovo cijeli otok, koji je promjera oko 1km, i koji je zapravo samo jedna stijena koja ‘strši’ iz vode.

“Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat.” Victor Hugo

Mont-St-Michel1

Opatija i gradić koji je okružuje izvorno su bili dostupni u zavisnosti od plime i oseke. Tokom plime, otok bi postao potpuno okružen vodom koja preplavi jedan jedini prilaz otoku.

Opatija je neponovljivo lijepa struktura koja se nalazi na vrhu čudesne geološke formacije. Izgrađena je po shemi Svetog groba u Jeruzalemu nakon što su obojica, opat i grof, imali vizije. Danas, istoričari tvrde da su njihove vizije bile samo šema da povećaju turizam u području.

Ovo mjesto je također zanimljivo svim ljubiteljima mitologije, jer se ovdje navodno kralj Arthur i sam borio s Divom koji je proždirao djevice, prije nego što je krenuo u rat protiv rimskog cara.

Mont-St-Michel2

Mont-St-Michel3

Mont-St-Michel4

Mont-St-Michel5

Mont-St-Michel6

Mont-St-Michel7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,