Statua srednjeg prsta koja šalje jasnu poruku talijanskim bankarima

U samom središtu Piazze Affari, trga u Milanu gdje se nalazi sjedište talijanske berze, nalazi se i mramorna statua srednjeg prsta. Ako malo bolje pogledate, vidjet ćete da ostali prsti nisu savijeni, već odrezani, ali dojam je ipak isti: nedvosmislena poruka bankarima i direktorima velikih korporacija.

Statua se zove L.O.V.E., skraćeno za Libertà, Odio, Vendetta, Eternità (sloboda, mržnja, osveta, vječnost), a napravio ju je 2010. godine kontroverzni talijanski umjetnik Maurizia Cattelan koji je poznat po svojim provokativnim djelima. Statua je trebala ostati na trgu samo nekoliko sedmica, ali su gradske vlasti ipak odlučile da ostane na neodređeno vrijeme.

srednji-prst-1

Iako Cattelan nikada nije objasnio smisao statue, većina pretpostavlja da se odnosi na ekonomske krize koje su pogodile Evropu – i posebno Italiju – od 2008. godine pa nadalje, a za koju su uglavnom optuživani bankari.

Piazza Affari se nalazi u poslovnoj četvrti u Milanu koja definitivno nije turistička destinacija, ali ljudi iz svih krajeva svijeta posljednjih godina rado dolaze ovdje kako bi se uslikali sa statuom, pa i sami bankarima pokazali srednji prst.

srednji-prst-2

srednji-prst-3

srednji-prst-4

srednji-prst-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,