Najljepši dvorci svijeta: Castelul Peleș, Rumunija

Na kraju prekrasne šumske staze, na vrhu brijega u Karpatima, u blizini grada Sinaje u Rumuniji, nalazi se prekrasni Neo-renesansni Castelul Peleș (Dvorac Peleš) – jedan od najljepših i najpoznatijih u državi. Izgradnju dvorca je naručio prvi kralj Rumunije Karlo I. (Karlo I Rumunski), a zvanično je otvoren 1883. godine.

Dvorac je izgrađen od drveta, kamena, cigle i mramora, a u njemu se nalazi više od 160 soba. Iako je većinom građen u stilu njemačke renesanse, na njemu se nalaze i brojni elementi koji pripadaju talijanskoj renesansi, gotici i baroku. Dvorac je okružen sa sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena i ukrasnim mramornim vazama.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Dvorac-Peles-1

Iako je prvobitno zamišljen kao Karlova ljetna rezidencija, dvorac je jedno vrijeme bio i službeni kraljevski dvor, i kao takav je ostao sve dok se posljednji kralj Rumunije, Kralj Mihaj Rumunski, pod pritiskom komunista koji su preuzeli vlast u državi nije odrekao svoje titule, kada je Peleš zvanično zatvoren (1948). Dvorac je proglašen muzejom 1953. godine, a Kralj Mihaj Rumunski je ponovo vratio titulu 2011. i dvorac je ponovo vraćen u njegovo vlasništvo (i dalje je ostao muzej).

Organizovane posjete dvorcu su dozvoljene, ali su ture često ograničene na prizemlje, dok skuplji, potpuni obilazak uključuje i drugi sprat. Ulaz se naplaćuje, kao i dodatna naknada za fotografisanje.

Dvorac-Peles-2

Dvorac-Peles-3

Dvorac-Peles-4

Dvorac-Peles-5

Dvorac-Peles-6

Dvorac-Peles-7

Dvorac-Peles-8

Dvorac-Peles-11

Dvorac-Peles-12

Dvorac-Peles-13

Dvorac-Peles-14

Dvorac-Peles-15

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...