Neobični mostovi Atlantske Ceste u Norveškoj

Atlantska Cesta, odnosno Atlanterhavsveien na Norveškom, je sasvim sigurno jedna od najfacinantnijih cesta – upravo zbog sedam neobičnih mostova koji su je učinili svjetskom atrakcijom.

Ona se uzdiže iznad zvjerskih valova Norveškog mora koji se često razbijaju od nju za vrijeme oluje, a samo za vrijeme gradnje preživjela je čak 12 strašnih uragana. Ovaj segment, poznat i kao Cesta 64, sastoji se od nekoliko nasipa, sedam mostova i četiri stajališta – koja služe za odmor i za uživanje u nevjerovatnim prizorima koji se pružaju ispred.

Atlanska-Cesta1

Cesta je prvenstveno izgrađena kako bi povezala općine Eide i Averoy, a duž ceste napravljena su i posebna mjesta za ribolov (kao i jedan most posebno dizajniran za ovu namjenu) na koja turisti i lokalni stanovnici često dolaze kako bi ulovili svježeg bakalara.

U 20. stoljeću, ruta je izvorno bila zamišljena kao željeznica, no planovi nisu uspjeli. Planiranje ceste je počelo 1970-tih, ali sama izgradnja nije počela sve do 1983. godine. Nakon što su pogođeni uraganom – jednim za drugim – 12 puta, neobični mostovi Atlantske Ceste su konačno otvoreni 7. jula 1989. godine.

Atlanska-Cesta2

Atlanska-Cesta3

Atlanska-Cesta4

Atlanska-Cesta5

Atlanska-Cesta6

Atlanska-Cesta7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,