Najljepši dvorci svijeta: Hluboká, Češka

Dvorac Hluboká je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Češkoj. Izgrađen je u neogotičkom stilu u gradu Hluboká nad Vltavou, a njegov današnji izgled je inspirisan dvorcem Windsor u Engleskoj. Najstariji prethodnik Hluboká je rani-gotički dvorac izgrađen oko sredine 13. stoljeća. Tokom srednjeg vijeka, stalno je mijenjao vlasnike – čas je pripadao kraljevima, čas aristokratima – a svi su oni dodatno rekonstruisali i mijenjali izgled ove stare srednjovjekovne utvrde.

Oko 1840-tih godina, vladar Johann Adolf II Schwarzenberg je zajedno sa svojom suprugom Eleonorom, Princezom od Lihtenštajna, odlučio da napravi još jednu promjenu na dvorcu, do sada najveću, i da ga rekonstruiše u romantičnom stilu. Eleonori se dopadao gotički dvorac Windsor u Engleskoj, pa je tako on i poslužio kao osnova za novi izgled Hluboká.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Hluboka-1

Tokom ove rekonstrukcije koja je trajala punih 40 godina i koju je cijelo vrijeme nadgledao arhitekt Franz Beer, stari dvorac je u potpunosti srušen, a tačno na njegovom mjestu je podignut Hluboká kakvog i danas možemo vidjeti. Pored dvorca, uništene su i ostale okolne srednjovjekovne građevine, a na njihovom mjestu je napravljen prekrasan engleski vrt.

Hluboká ima čak 140 sobe, a turisti mogu posjetiti oko 20. Također ima i biblioteku, posebnu umjetničku kolekciju iz 17. stoljeća iz Flandrije, kao i izuzetno rijetku i vrijednu kolekciju oružja. U sklopu dvorca se nalazi i bivša škola jahanja u kojoj se može pronaći galerija Mikoláš Aleša s prekrasnom kolekcijom Bohemijske srednjovjekovne umjetnosti.

Hluboka-2

Hluboka-3

Hluboka-4

Hluboka-5

Hluboka-6

Hluboka-7

Hluboka-8

Hluboka-9

Hluboka-10

Hluboka-11

Hluboka-12

Hluboka-13

Hluboka-14

Hluboka-15

Hluboka-16

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...