10 Prekrasnih plaža sa crnim pijeskom

Navikli smo gledati plaže sa bijelim i žutim pijeskom, ali plaže sa crnim pijeskom mogu biti jednako impresivne i fascinantne.

Crne plaže nastaju u područjima gdje su aktivini, ili gdje su nekada bili aktivni vulkani. Crni pijesak je ništa drugo nego lava koja se tokom godina izlijevala u more, hladila, razbijala u sitne komadiće, te postepeno postajala pijesak kakav danas vidimo. Iako ih ima mnogo više od dest, odabrali smo samo neke od najljepših crnih plaža…

 

10. Kaimu, Havaji

kaimu

Kaimu je bio maleni gradić na Havajima koji je 1990. godine potpuno uništen nakon erupcije Kīlauea vulkana.

Danas, ovaj zaljev je poznat kao spektakularna crna plaža ispod čije površine, na dubini od 15 metara, još uvijek leže ostaci Kaimu grada. Iako je pijesak i ostatci lave ne čine opasnom, u blizini ove plaže ipak se ne preporučuje plivanje zbog jakih struja. Havaji nude još nekoliko plaža sa crnim pijeskom, a možda i najpoznatija je Punaluu plaža (naslovna fotografija).

 

9. Vík í Mýrdal, Island

vik

Vík í Mýrdal je naziv sela koje se nalazi na najjužnijem dijelu Islanda, poznatog po svojoj prekrasnoj crnoj plaži.

Uprkos tome što ima samo 291 stanovnika (popis iz 2011) ovo je i dalje jedno od najvećih naselja jer su kuće poprilično udaljene jedne od druge. Vík í Mýrdal (poznatija kao Vik, ili Crna plaža) je 1991. godine svrstana među top 10 naljepših plaža na svijetu.

 

8. Honokalani, Maui

Honokalani

Otok Maui je drugi po veličini havajski otok koji ima nekoliko plaža sa crnim pijeskom, a jedna od njih je Honokalani koja se nalazi u Wainapanapa Državnom Parku.

Oko ove prekrasne plaže se nalazi niz crnih vulkanskih stijena, pećina, i cijevi od lave. Pored prirodnih ljepota, na plaži možete pronaći i niz aktivnosti, kao što su organizovane šetnje kroz prirodu ili ronjenje i istraživanje podvodnog svijeta kojeg su godinama oblikovali vulkani.

 

7. Pavones, Kostarika

Pavones

Crne plaže Pavonesa se smatraju jednim od najljepših plaža na pacifičkoj obali. Svijetla boja mora i zelenilo koje ih okružuje stvaraju savršen prirodni kontrast.

Plažu okružuju brojne prirodne ljepote. Od pustinje, pa do rijeke sa kristalno čistom vodom koja juri niz brdo i ulijeva se u more. Pavones privlači mnoge surfere, kao i romantične tipove koji žele da vide ‘jedan od najspektakularnijih zalazaka Sunca na svijetu’.

 

6. Prince William Sound, Aljaska

Prince-William-Sound

Prince William Sound je uski okeanski kanal na Aljasci prepun očaravajućih prirodnih prizora. Sve od visokih vodopada pa do masivnih glečera i bogatog životinjskog svijeta, koji uključuje orlove, tuljane, kitove i vidre.

Pored gore navedenog, Prince William Sound ima i prekrasnu Crnu Plažu koja, u kontrastu sa bijelim glečerima, bijelim pjenušavim morem i kristalima leda koji se na njoj nalaze, nudi spektakularan i jedinstven doživljaj.

 

5. El Bollullo, Kanarski otoci

El-Bollullo

Ova plaža od crnog pijeska se nalazi na sjevernom dijelu otoka, a preporučuje se svima koji žele da izbjegnu standardne turističke pakete koje nude turističe agencije.

Plaža je idelna lokacija za sve one koji žele da pobjegnu od gužve i uživaju u miru, tišini i neobičnom prizoru. Ovdje nećete pronaći diskoteke, krstarenja ili neke druge turističke atrakcije, već samo Sunce, čistu vodu i hladno osvježavajuće piće.

 

4. Lost Coast, Kalifornija

lost-coast

Lost Coast (izgubljena plaža) je trenutno najnerazvijeniji dio Kalifornije, a ime je dobila 1930-tih godina kada se u cijelom području naglo smanjio broj stanovnika.

Na plaži je dozvoljeno plivanje, ali su plivači prava rijetkost. Čini se kao da je Izgubljena Plaža Kalifornije zanimljiva samo šetačima, ljubiteljima neobičnih lokacija i fotografima.

 

3. Crne Plaže, Sveti Vincent

Sveti-Vincent

Sveti Vincent je vulkanski otok smješten u Karipskom moru, te ujedno i najveći otok države Sveti Vincent i Grenadini.

Sveti Vincent je jedan od rijetkih otoka na svijetu koji se može pohvaliti kombinacijom bijelih i crnih plaža, od kojih su najpoznatije Richmond plaža, Buccament zaljev, Mt Wynne, Petit Byahaut, Sandy zaljev i Black Point plaža.

 

2. Piha, Novi Zeland

Piha

Na Novom Zelandu se nalazi nekoliko plaža sa crnim pijeskom, a Piha je jedna od najpoznatijih i najljepših.

Ova plaža je dio Waitakerea Rasponi Regionalnog parka, a popularno je mjesto za kupače i surfere. Na plaži se nalazi i Lion rock, usamljena ikonična stijena koja izgleda kao da čuva stražu i koja u posjetiocima budi strahopoštovanje i osjećaj divljenja.

 

1. São Filipe, Zelenortska Republika

sao-filipe

São Filipe je općina (i naziv plaže) na otoku Fogo koji se nalazi u sklopu Zelenortske Republike (Cape Verde) u sjevernom dijelu Atlantskog okeana.

Cijeli otok Fogo je zapravo jedan veliki aktivni vulkan koji s vremena na vrijeme eruptira, tako da nije ni čudo što su njegove plaže prekrivene crnim pijeskom. Posljednja erupcija se desila 1995. godine, a najsnažnija, po kojoj je otok i dobio ime (Fogo = Vatra), desila se 1680. godine i trajala je nekoliko godina uzastopno.

Preporučujemo: Plaža Školjki, Australija

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...