Nangka: Najveće voće na svijetu

Nangka (lat. Artocarpus heterophyllus, eng. Jackfruit) je vrsta voća koje se naširoko uzgaja u tropskim krajevima, a koje u prirodi raste u krajevima južne i jugoistočne Azije. Plod drveta nangka je najveće voće na svijetu koje može narasti do nevjerovatnih 90 cm dužine, 50 cm širine, te koje može biti teško i do 45 kg.

Nangka je nacionalno voće Bangladeša, a također se uzgaja kao jedna od osnovinih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji, te na Filipinima, kao i u nekoliko afričkih država. Bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i kolesterola, što je čini jednom od zdravih i ukusnih namirnica.

Nangka-1

Istraživači kažu da upravo nangka može biti zamjena za pšenicu, kukuruz i druge usjeve kojima prijete klimatske promjene. Svjetska banka i UN su nedavno upozorili da su porast temperature i porast padavina već smanjili prinose pšenice i kukuruza, a ovo može dovesti do ozbiljnijih problema u narednih deset godina.

No, naučnici tvrde da nam nangka može pružiti rješenje. Ovo je najveće poznato voće koje raste na drveću, a također je prepuno hranjivih tvari i kalorija. Čak i male voćke teže oko 5-7 kg, a farmeri su zabilježili neke teške čak i do 45 kg. “Lako se uzgaja. Otprono je na štetočine i bolesti i visoke temperature. Otprono je na suše,” tvrdi Danielle Nierenberg, predsjednica organizacije Food Tenk, koja radi na održivoj poljoprivredi. “Nangka postiže ono što poljoprivrednici trebaju u proizvodnji hrane, kada se suočavaju s puno izazova u klimatskim promjenama.”

Nangka-2

Nangka-3

Nangka-4

Nangka-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,