5 Životinja (iz noćne more) otkrivenih u posljednje 2 godine

U prosjeku, svake godine se otkrije 15.000 novih vrsta živih organizama u svijetu. Samo u 2009. godini otkriveno je 19,233 vrsta, od čega je čak 41 sisavac.

Za vas smo pripremili 5 vrsta iz noćne more, a počinjemo sa morskim psom…

 

5. Morski pas koji bi vas mogao izbosti do smrti

ajkula

Otkriven: 2011

Ajkula + oštra testera. Dalje objašnjenje i nije potrebno zašto se nalazi u članku o životinjama iz noćne more.

2011. godine, Pristiophorus nancyae (na slici) je slučajno uslikan kod obale Mozambika na dubini od 480 metara, čime se ukupan broj sawshark vrsta ajkula u svijetu povećao sa šest na sedam.

Zbog svoje male veličine i velike agresivnosti, u ribljem svijetu ova ajkula je Joe Pesci. Lovi tako što se strmoglavo zabije u jato riba, nabadajući ih na svoju oštru testeru.

 

4. Zrikavac koji se hrani mesom

zrikavac

Otkriven: 2012

U udaljenoj mračnoj mreži pećina u Venezueli otkriven je ovaj neobični zrikavac koji umjesto da skače – pliva i koji ima poprilično velik apetit za mesom.

U jednom trenutku, zamalo je otkinuo komad mesa sa palca (slika iznad), a smatra se da je glavni predator u pećinama u kojima je pronađen.

Otkriće ovog zrikavca toliko je novo, da naučnici još uvijek nemaju ni ime za njega.

 

3. Pećinski pauk koji bi vam mogao izvaditi oči

pauk

Otkriven: 2010

Iako nije mnogo velik, i pronađen je u pećini u Oregonu, smatra se zastrašujućim paukom. Ono što čini ovog pauka pauka nazvanog Trogloraptor marchingtoni životinjom iz noćne more jesu krajevi njegovih nogu koji su oštri, zakrivljeni kao kuke i u najmanju ruku podsjećaju na kandže.

Ovaj ‘pljačkaš pećina’, kako ga odmilja zovu, potuno ispružen ima prečnik od oko 4 cm, a zbog ‘kandži’ na nogama pretpostavlja se da lovi kao predator, a ne iz zasjede kao standardni pauci.

Stručnjaci još nikada nisu vidjeli ništa slično, pa je zbog toga zaveden kao nova vrsta a i kao nova porodica pauka.

Još jedna neobična stvar vezana za ovog pauka sa šest očiju je ta da još uvijek nije poznato čime se hrane. Odbijaju da jedu kukce, druge pauke ili bilo koju hranu koju jedu obični pauci.

 

2. Pijavica koja se hrani organima

pijavica

Otkrivena: 2010

Ova nova vrsta krvopije je nedavno otkrivena u udaljenom Peruanskom dijelu Amazona.

Tyrannobdella rex, ili “kralj pijavica” može narasti i do 7 cm, a kada se uporedi sa ostalim pijavicama, ima mnogo veće i oštrije zube koje koristi da probije mekano tkivo sisavaca, uvuće se u njihovo tijelo i hrani se njihovim organima.

 

1. Osa – leteći silovatelj

osa

Otkrivena: 2011

Zvanično je otkrivena tokom ekspedicije na indonezijskom otoku Sulawesi.

Primjerak na slici je mužijak ove novootkrivene vrste osa nazvane Megalara Garuda koja je dobila ime po mitskom polu-čovjeku – polu-ptici Garuda ratniku, koji je i nacionalni simbol Indonezije. Također je poznata i kao “kralj osa”, “ratnik osa” ili “komodo zmaj porodice osa.”

Mogu narasti i do 6.5 cm, a snažna vilica im je duža od nogu. Sve ovo je već dovoljno da se kralj osa svrsta u životinje iz noćne more. Ali, to nije sve.

Utvrđeno je da mu ogromna snažna vilica služi da čuva ženku dok radi… one stvari, što ovu osu čini jednim od najgorih letećih silovatelja na planeti.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...