Naučnici stvorili prvu umjetnu meduzu

Naučnici su uspješno kreirali umjetnu meduzu od stanica štakorovog srca i silikona. Replika je gotovo identična pravoj meduzi, i u stanju je plivati i pulsirati kada se nalazi u električnom polju.

Umjetno biće, nazvano Medusoid, stvoreno je kako bi se bolje shvatile „osnove zakona mišićne pumpe.“

Medusoid se sastoji od jednog sloja srčanog mišića štakora koji se nalazi na sloju koji sadrži silikon, kisik i vodik. Njegovi pokreti su iznenađujuće slični pokretima pravih meduza.

Funkcioniše tako se što grči kada električna struja prolazi kroz njega, i pri tome oponaša meduzin snažni zamah. Zatim se vraća u svoj izvorni oblik zahvaljujući elastičnom polimeru.

“Rastavili smo štakora na dijelove, i ponovo ga sastavili kao meduzu. Napravili smo životinju. Morfološki, napravili smo meduzu. Funkcionalno, napravili smo meduzu. Genetski, i dalje je štakor”, istaknuo je voditelj projekta Kit Parker, biofizičar sa Sveučilišta Cambridge.

Parkerov laboratorij specijaliziran je u kreiranju sintetičkih modela ljudskog srca za regeneraciju tkiva, organa i ispitivanje lijekova. Istraživači su već zatražili njihov patent za korištenje dizajna kao platformu za testiranje lijekova.

“Imate lijek za srce, dopustite mi da ga stavim u svoju meduzu, i ja ću vam reći da li on može poboljšati pumpanje”, tvrdi Parker.

Tim iz labaratorije planira da napravi slično stvorenje od stanica ljudskog srca. Takođe se nadaju da će kreirati i druga pomorska bića u budućnosti, a kako kažu, na redu je hobotnica.

Ideja da se stvori meduza obrnutim inžinjeringom je rođena 2007. godine , kada je Parker, koji je studirao mišićne pumpe, posjetio New England akvarij u Bostonu, kada je i primjetio sličnosti između srca i načina na koji se meduza kreće kroz vodu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...