Najčudniji poslovi u istoriji

Tehnološki napredak je uništio mnoge prosperitetne karijere, kao što je Hvatač pacova iz viktorijankse Engleske, ili Organizator orgija iz drevnog Rima. Doduše, oba zanimanja i dalje postoje, mada nisu ni blizu popularna kao što su nekada bila. U mnoštvu čudnovatih istorijskih profesija, izdvojili smo neke od najčudnijih…

 

Žderač grijeha (osoba koja jede tuđe grijehe)

zderac-grijeha

Bez obzira koliko mnogo su griješili vaši voljeni, prije samog ukopa, nekada ste im mogli zagarantovati put u raj. Jednostavno pozovete lokalnog „žderača grijeha“, koji će za malu naknadu pojesti sve grijehe preminulog.

Procedura je išla ovako: Na grudi preminule osobe bi se stavili kruh i pivo. Nakon nekog vremena, kada kruh i pivo „upiju sve grijehe“, žderač bi došao, pojeo svu hranu sa prsa preminulog, i zagarantovao mu put u raj.

 

Kucač (osoba koja kuca na vrata i prozore)

kucac

Početkom industrijske revolucije, kada nisu postojali pouzdani alarmi, neko je morao buditi spavalice svako jutro. Na svu sreću – tu je bio Kucač na vrata i prozore.

Kucači su nosali sa sobom dugačke šipke, obično napravljene od bambusa, kako bi mogli dokučiti sva vrata i prozore. Zauzvrat, Kucaču je bilo plaćeno nekoliko penija sedmično za ovaj posao. Poput modernih (dosadnih) alarma, kucač bi uporno kucao sve dok nije bio 100% siguran da se klijent proudio. Jedino pitanje ostaje, ko je kucao kucaču?

 

Dvorska luda (privatni stand-up komičar)

dvorska-luda

Svi smo čuli za dvorske lude – „budale“ kojima je dopušteno da vrijeđaju kralja, a da pri tome ne izgube glavu (to jest, sve dok mogu nasmijati kralja).

Iako se čini da je ovaj posao nestao prije nekoliko stotina godina, ne tako davno (1999. godine) jedno Kraljevstvo (Tonga) je imenovalo i službenu dvorsku ludu. Zanimljivo je to što je čovjek imenovan za ovu profesiju također bio vladin financijski savjetnik koji je bio upleten u financijski skandal. Da nekim čudom možemo ovakvu praksu sprovesti na Balkanu, ako ništa drugo – imali bi više dvorskih luda nego političara.

 

Pluća (osoba koja raspaljuje vatru)

pluca

Osoba koja je bila zaposlena u radionici alhemičara, i koja je imala zadatak da raspaljuje vatru zvala se „Pluća“. Pošto su alhemičarske radionice bile prepune opasnih materijala, možete zamisliti kako su izgledala pluća kod „Pluća.“ Nije ni čudo da je ova profesija završavala ranom mirovinom (ili smrću).

Većina alhemičara je konstantno pokušavala napraviti zlato od olova i drugih sličnih baznih metala, a danas nam je dobro poznato koliko može biti opasno ako provedemo samo jedan dan udišući ovakve hemikalije. Ako mislite da je vaš šef previše zahtjevan, budite sretni što nije alhemičar.

 

Tjelokradica (osoba koja krade leševe)

kradljivac-leseva

U Velikoj Britaniji, zločin za krađu leša je bio samo mali prekršaj i bio je kažnjiv jako malim kaznama. To je dovelo do velike industrije krađe leševa, a samim tim i procvata medicine u Evropi.

Kradljivci leševa su često bili oprezni da ne ukradu ništa osim samog tijela (nakit ili odjeću) jer bi to bio već teži prekršaj. Tokom 1827. i 1828. godine, neki kradljivci tijela iz Edinburgha su promjenili taktiku – umjesto iskopavanja tada plitkih grobova, počeli su ubijati ljude. Ovo je rezultiralo donošenjem zakona u kojem su se samo donirana i neidentifikovana tijela mogla koristiti za proučavanje anatomije. Sa donošenjem zakona, ova profesija je i zvanično pokopana.

 

Perač stražnjice (osoba koja… pere stražnjice)

perac-straznjice

Perač stražnjice bio je sluga (muškarac) u domaćinstvu engleskog monarha koji je, među ostalim dužnostima, imao zadatak da očisti stražnjicu monarha nakon što je ovaj izvršio veliku nuždu.

U ranim godinama vladavine Henryja VIII, titula je dodijeljivana podanicima kralja, drugovima koji su često provodili vrijeme s njim. To su bili sinovi plemića ili važnih članova plemstva. Položaj je bio posebno cijenjen, jer je dozvoljavao “Peraču stražnjice” nesmetan pristup kralju i njegovu pažnju. Unatoč tome što je bio službeni perač stražnjice kralja, osoba sa tom titulom je imala vrlo visok društveni položaj.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...