Neki od najljepših i najneobičnijih vrtova na svijetu

Prepuni egzotičnog i neobičnog cvijeća, čudnih i fascinantnih skulptura – ovi vrtovi i parkovi širom svijeta nas jednostavno hipnotišu svojom ljepotom. Predstavljajući spoj divlje, neukroćene prirodne i ljudi koje slobodno možemo nazvati arhitektonskim genijima, ovi vrtovi su pravi mali djelići raja na zemlji.

Predstavljamo vam neke od najljepših vrtova i parkova na svijetu.

 

Vila Lante, Italija

Villa-Lante

Jedan od najvažnijih vrtova u Italiji, Villa Lante je bila u posjedu Porodice Lante od 17. stoljeća pa sve do 20. stoljeća kada je i otvorena za javnost. Graniči sa dvije gotovo identične kuće, a njen prelijepi vrt karakterizira niz lijepih kamenih fontana, bujne pećine i neobični oblici živice.

Više o Vili Lante

 

The Lost Gardens of Heligan, Velika Britanija

The-Lost-Gardens-of-Heligan

Dio Heligan posjeda u Cornallu, Engleska, ovi vrtovi su zapušteni u 1970. godini i ostali potpuno zaboravljeni desetljećima. No, grupa entuzijasta ih je ponovo vratila  život i otvorila za posjete. Posadili su stotine novih biljaka, a posebnu pažnju plijeni ‘džungla’ koja je nastala kao posljedica zapuštenosti. Šetnjom kroz vrtove otkrit ćete i niz ‘bića’ prekrivenih travom i mahovinom.

Više o Izgubljenim Vrtovima Heligana

 

Park Francisco Alvarado, Costa Rica

Park-Francisco-Alvarado

Apstraktni oblici, lukovi i lica čudnih stvorenja rastu iz dvorišta Parka Francisco Alvarado. Park je od 1960. godine njegovao i oblikovao Evangelisto Blanco, dizajner pejzaža. Vrt je ispunjen apstrakcijama, uključujući i scene borbe bikova i majmuna na motociklu.

Više o Parku Francisco Alvarado

 

Garden of Cosmic Speculation, Škotska

Garden-of-Cosmic-Speculation

Ovaj privatni vrt, koji je stvorio Charles Jencks, je otvoren za javnost samo jedan dan svake godine. Nauka i matematički pojmovi, poput crnih rupa i fraktala, inspirišu kompleksne aranžmane i skulpture u ovom, možda i najneobičnijem vrtu na svijetu .

Više  o Garden of Cosmic Speculation

 

Vrt Marqueyssac, Francuska

Marqueyssac

Ovaj francuski vrt, koji se nalazi pored rijeke, je zapravo kompleksan sistem labirinata kreiran od preko 150.000 Šimširovih stabala. Zbog okruglih oblika stabala, ovaj park kao da je izašao iz klasičnih crtanih filmova.

Više o vrtu Marqueyssac

 

Suan Nong Nooch, Tajland

Suan-Nong-Nooch

Ovaj nevjerovatni park se nalazi u Pattayi, Tajland. Popularan je među turistima zbog svojih nevjerovatno lijepih krajolika i prekrasnog pogleda. Pun je kuća u Tajlandskom stilu, vila, restorana i bazena.

Više o Suan Nong Nooch

 

Botanički vrt Curitiba

Botanicki-vrt-Curitiba1

Botanički vrt Curitiba se nalazi u gradu Curitiba, glavni grad države Paraná, i najveći grad u južnom Brazilu. Ovaj vrt zauzima ogromnu površinu od 240,000 m², a glavno obilježje parka je staklenik koji podsjeća na Crystal Palace u Londonu.

Više o Botaničkom vrtu Curitiba

 

Vrtovi Keukenhof, Holandija

Keukenhof

Nemoguće je zamisliti listu najljepših vrtova na svijetu, a da ne spomenemo Holandiju – zemlju civjeća. Nepregledno polje tulipana u Keukenhof Gardens je jednostavno očaravajuće.

Više o Keukenhof vrtovima

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...