Neobični gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

Iako izgleda kao da je sa neke druge planete, ovaj šareni neobični gejzir se ipak nalazi na našoj plavoj loptici punoj iznenađenja i prekrasnih prizora. Tačnije u Nevadi, SAD.

Ime Fly Geyser je dobio po Fly Ranchu, privatnom imanju na kojem se nalazi, a sam gejzir je stvoren ljudskom rukom – i to sasvim slučajno. 1964. godine, kompanija koja istražuje geotermalnu energiju je vršila testna bušenja kada je naišla na podzemnu vodu.

Pošto voda koju su našli nije bila dovoljno dobra za navodnjavanje, ni dovoljno topla za njihove potrebe, bušotinu su ostavili na miru, a na njenom mjestu se vremenom formirao konus od kalcij karbonata visok oko 4 metra.

gejzir1

Gejzir je znatno narastao u posljednjih 40 godina zbog minerala iz geotermalne vode koji se talože na površini. Budući da postoji više gejzira na imanju, ovaj gejzir nije najveći, ali je sigurno najneobičniji i najljepši. Gejzir je prekriven algama, koje bujaju u vlažnim, toplim uvjetima, što je rezultiralo raznim nijansama zelene i crvene boje, koje mu i daju jedinstven izgled.

U malom jezeru oko gejzira se čak formirao i mini-eko sistem. Male ribe (koje je ovdje donio neki nepoznati čovjek) privlače veliki broj ptica kao što su labudovi i divlje patke.

Spoj ljudske greške i prirodnog geotermalnog pritiska, minerala i Sunca, stvorili su ovaj prekrasni prizor- šareni gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti.

gejzir2

gejzir3

gejzir4

gejzir6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,