Park Wilhelmshöhe, jedinstveni brdski park, Njemačka

Najveći brdski park u Evropi, te drugi po veličini u svijetu, Brdski park Wilhelmshöhe (Bergpark Wilhelmshöhe) je unikatni park koji zauzima površinu od 2,4 milometra kvadratna iznad Kassela u Njemačkoj.

Park Wilhelmshöhe se od 2013. godine našao i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao “primjer ideala apsolutističke monarhije i jedinstveno svjedočanstvo estetike baroka i romantizma.”

Park-Wilhelmshohe-1

Izgradnja parka je započela 1696. godine i trajala je ukupno 150 godina. Ono što ga izdvaja i čini posebnim su 300 godina stari i još uvijek funkcionalni hidro-pneumatski uređaji spojeni na rezervoare i kanale. Ovi uređaju još uvijek opskrbljuju veliki barokni vodeni teatar, pećinu, brojne fontane, kao i 350 metara veliku kaskadu.

Najpoznatija znamenitost parka je Herkulov spomenik, a tu su i Dvorac Wilhelmshöhe, Löwenburg – vještačka ruševina srednjovjekovnog dvorca, vještačka ruina rimskog akvedukta, Vražji most, Vražji bazen, Vještački slap, kao i Velika fontana koja se sastoji od jezera i 52 metra visoke fontane.

Park-Wilhelmshohe-2

Park-Wilhelmshohe-3

Park-Wilhelmshohe-4

Park-Wilhelmshohe-5

Park-Wilhelmshohe-7

Park-Wilhelmshohe-8

Park-Wilhelmshohe-9

Park-Wilhelmshohe-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,