Pećina sa gigantskim kristalima

Nastavljamo sa istraživanjem pećina, a ukoliko ste propustili, preporučujemo vam da pogledate kako izgleda nevjerovatna psihodelična pećina u Izraelu.

Gotovo 300 metara ispod Chihuahua pustinje u Meksiku, nakon traganja za rudama olova i srebra 2007. i 2008. godine, sasvim slučajno je otkrivena ova nevjerovatna pećina: Pećina sa gigantskim kristalima.

Glavna komora sadrži divovske kristale od selenita (gips, CaSO4 · 2 H2O), neke od najvećih prirodnih kristala ikada pronađenih, od kojih je najveći (u obliku obeliska) težak 55 tona, dugačak 12 metara, a njegov prečnik iznosi 4 metra.

pecina sa kristalima

Giantski kristali se formiraju iz podzemnih voda zasićenih kalcijevim sulfatom koji se stotinama hiljada godina filtrira kroz pećinski sistem. Kada se prije oko 500.000 godina magma koja se nalazi oko 1,5 kilometar ispod pećine počela hladiti, ovi minerali su se počeli izdvajati iz vode.

Budući da kristali nalikuju na divovske ledenice, može vam se učiniti da je unutar špilje jako hladno. Međutim, to je daleko od stvarnosti. Temperatura u pećini doseže i do 58 °C, a vlažnost zraka varira između 90 i 99 posto. Posjetioci pećine moraju biti opremljeni zaštitnom opremom koja na sebi ima komade leda koji ih rashlađuju.

Pećina je trenutno zaštićena teškim čeličnim vratima, kako bi se ovo prirodno čudo sačuvalo i za buduće generacije.

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

pecina sa kristalima

Više o ovoj pećini možete pročitati na wikipediji (eng).

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...