Spomenici Sjeverne Koreje

Čini se da su skoro sve države već odavno prestale podizati velike spomenike svojim vođama, osim jedne – Sjeverne Koreje, trenutno politički najizoliranije države na svijetu. U ovoj državi, u kojoj prosječan radnik zarađuje do 3 eura mjesečno, u kojoj samo vojska i vladini dužnosnici mogu posjedovati motorna vozila i u kojoj zastrašujuće veliki broj ljudi živi u ‘radničkim’ logorima još uvijek se podižu spomenici Velikim Vođama, a posljednji je podignut 2012. godine.

Ovo su neki od najpoznatijih spomenika Sjeverne Koreje:

 

Slavoluk ujedinjenja

Sjeverna-Koreja-1

Sjeverna-Koreja-2

U Pjongjangu, glavnom i najvećem gradu Sjeverne Koreje se nalazi nekoliko slavoluka, a jedan od najpoznatijih je Slavoluk ujedinjenja – spomenik izgrađen 2001. godine kako bi se obilježili Korejski prijedlozi o ponovnom ujedinjenju.

Izgrađen je iznad strogo kontrolisane magistrale, a prikazuje dvije žene u tradicionalnoj nošnji koje simboliziraju Sjever i Jug, držeći kartu ujedinjene Koreje.

 

Juche toranj

Sjeverna-Koreja-3

Sjeverna-Koreja-4

Juche toranj je podignutih 1982. godine, a predstavlja oblik vlasti koji je stvorio Kim Il-sung, osnivač i prvi predsjednik Sjeverne Koreje.

Juche toranj je visok 170 metara, a na njegovom vrhu se nalazi 20 metara visoka i 45 tona teška osvijetljena baklja. Ovo je drugi najviši spomenički toranj na svijetu, a viši je od San Jacinto spomenika (Harris County, Texas), za 2,9 metara.

 

Slavoluk Pobjede

Sjeverna-Koreja-5

Sjeverna-Koreja-6

Slavoluk Pobjede obilježava Korejski otpor japanskoj vlasti od 1925. do 1945. godine. Iako izgleda gotovo identično kao Trijumfalna kapija u Parizu, korjeske vlasti su učinile sve kako bi njihov luk bio viši od svog pariškog rođaka za 10 metara.

Slavoluk Pobjede je visok 60 i širok 50 metara, napravljen je od više od 25.000 blokova bijelog granita i trenutno je drugi najviši Slavoluk na planeti (odmah iza Monumento a la Revolución-a, Mexico City)

 

Spomenik osnivanju Radničke partije Koreje

Sjeverna-Koreja-8

Sjeverna-Koreja-7

U blizini Juche tornja stoji spomenik Radničkoj partiji Koreje, podignut 1990-ih godina.

Spomenik se sastoji od tri 50m visoke kule koje prikazuju čekić, srp i pisaći kist, koji predstavljaju radnika, seljaka i intelektualca – simbole Radničke partije. Na spomeniku se također nalazi i natpis: “Živjela Radnička partija Koreje koja organizira i vodi sve pobjede korejskog naroda!”

 

Kumsusan palača Sunca

Sjeverna-Koreja-9

Sjeverna-Koreja-10

Kumsusan palača Sunca, prethodno poznata kao Kumsusan Memorial Palace, je napravljena 1976. godine kada se koristila kao službena rezidencija Kim Il-sunga. 1994. godine, u vrijeme kada je velika glad harala državom, u palaču je uloženo 100 miliona dolara kako bi se pretvorila u grobnicu Velikog vođe.

Unutar Kumsusana se nalazi balzamirano tijelo Velikog vođe, u transparentnom kristalnom sarkofagu. U njegovoj blizini u gotovo identičnoj sobi je smješteno i tijelo njegovog sina Kim Jong-Il-a.

 

Veliki spomenik Mansudae

Sjeverna-Koreja-13

Sjeverna-Koreja-14

Ovaj spomenik se satoji od nekoliko dijelova, a dominiraju dva glavna – 20 metara visoki brončani kipovi Kim Il-sunga i Kim Jong-ila. S lijeve i desne strane nalaze se dvije goleme zastave dugačke 50 i visoke 20 metara. Oko zastava se nalazi 228 kipova različitih veličina, a neki su visoki i do 5 metara.

Lijeva grupa su oni za koje se smatra da su učinili odličan posao tokom revolucije, a na desnoj strani su oni koji su branili sjevernokorejski narod od različitih neprijatelja. Spomenik se smatra najvažnijim u Sjevernoj Koreji.

 

Statue Velikih Vođa

Sjeverna-Koreja-15

Sjeverna-Koreja-16

Ovo je posljednji spomenik izgrađen u Sjevernoj Koreji, a otkriven je 2012. godine u Pjongjangu.

Spomenik prikazuje Kim Jong-ila i njegovog oca Kim Il-sunga na konju, a visok je nešto manje od šest metara, što je iznenađujuće nisko za njihove standarde.

Preporučujemo: 20 Zanimljivih činjenica o Sjevernoj Koreji, politički najizoliranijoj državi na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,