Plavonogi Booby, Kazanova u svijetu ptica

Plavonogi Booby (Sula nebouxii) je jedna od najčudnovatijih ptica koje možete sresti u prirodi. Počnimo samo od njegovog imena : Booby, koje je nastalo od španjolske riječi Bobo, koja znači ‘glup’ ili ‘klaun’.

Ovo ime su dobile zbog njihovog komičnog i pomalo nespretnog ponašanja prilikom manevrisanja na kopnu. Također se smatraju malo luckastim zbog svoje neustrašivosti, a pogotovo zbog načina na koji mužjaci zavode ženke (dosta slično nama).

plavonogi-Booby3

Mužjaci ovih ptica imaju dosta slično ponašanje kao i nespretni muškarci (naše vrste) koji pokušavaju da osvoje djevojku svojih snova praveći budalu od sebe. Prvo se isprse, zabace krila na leđa i zvižde (da, doslovno zvižde) ženkama koje prolaze pored njih. Pri tome izbace svoje plave ‘noge’ i tako paradiraju satima, sve dok ne skrenu pažnju jedne ženke na sebe.

Često će mužjak i podizati jednu – pa drugu nogu ispred ženke, šireći krila i dižući vrat u nebesa, dok stidna ženka pri tome sakriva glavu ispod krila.

Naravno, oni sa ‘najplavijim nogama’ najbrže pronađu partnera. Kada se zavodničko paradiranje, hvaljenje plavim nogama i zviždanje završi, i kada napokon pronađu svog partnera Plavonogi Booby uglavnom ulaze u monogami način života.

plavonogi-Booby5

Plavonogi Booby žive između 15-20 godina, narastu do 90 cm sa rasponom krila do 1.5 metra. Naseljavaju nekoliko lokacija Istočnog Pacifika, uglavnom stjenovite predjele, a najviše ih je nastanjeno na Galapagosu, gdje se prcjenjuje da ima oko 20.000 parova.

plavonogi-Booby1

plavonogi-Booby4

plavonogi-Booby2

plavonogi-Booby6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,