Plutajuća ostrva jezera Titicaca

Jezero Titicaca (Lago Titicaca), najviše plovno jezero na svijetu nalazi se na 3.821 m nadmorske visine, na granici između Perua i Bolivije. Ovo južnoameričko jezero je poznato diljem svijeta po tome što plovno čak i na takvoj visini. Rasprostranjeno na preko 8.300 kvadratnih kilometara i prosječno 140 i 180 metara duboko, Titicaca je petnaesto najveće jezero na svijetu u smislu volumena.

Više od 25 rijeka utječe u Titicacu, a u samom jezeru se nalazi čak 41 ostrvo – od kojih su neka gusto naseljena. Pored njih, tu su i poznata vještačka ‘plutajuća ostrva’ (Islas Flotantes) napravljena od trske – njih ukupno 9, na kojima žive indijanci Uru čiji korijeni datiraju još iz doba prije Inka.

Titicaca-1

Jezero je poznata turistička destinacija, a mnogi ovdje dolaze kako bi izbliza posmatrali kakav je to život bio prije Inka. Nekoliko turističkih agencija imaju dozvole i dogovore sa domorodcima za posjetu njihovih otoka koji uglavnom nemaju struju i na kojima se još uvijek ne koriste nikakvi mehanički alati.

Još jedna od glavnih atrakcija na jezeru Titicaca je Isla de Sol. Jedan je od najvećih otoka, a poznat je po svojim istorijskim i mitološkim važnostima. Na njemu se nalazi oko 180 ruševina koje datiraju iz razdoblja Inka, a koje uključuju ‘labirint spomenika’ i svetu stijenu. Također se vjeruje da je na ovom otoku rođen Inti, kojeg su Inke slavile kao Boga Sunca.

Titicaca-2

Titicaca-3

Titicaca-4

Titicaca-5

Titicaca-6

Titicaca-7

Titicaca-8

Titicaca-9

Titicaca-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,