Predstavljamo: Semra Bakija, mlada talentovana umjetnica iz Tuzle

Nastavljamo sa predstavljanjem talentovanih umjetnika iz regije, a ovaj put smo imali čast da razgovaramo sa Semrom, šesnaestogodišnjom samoukom umjetnicom iz Tuzle, BiH. Uživajte!

Prije svega, recite nam nešto o sebi.

Zovem se Semra Bakija. Rođena sam 3.6.1997. u Tuzli. Završila sam II razred Gimnazije “Meša Selimović”. Živim u takvom okruženju gdje su moji najbliži veliki ljubitelji slikarstva, tako da sam tu ljubav, a i talenat, dijelom, naslijedila i od njih.

Koliko se dugo bavite umjetnošću?

Sa 14 godina sam se ozbiljnije počela baviti umjetnošću. Samouka sam. Najprije sam počela crtati portrete svoje porodice, a potom i ostale. Grafika (olovka) mi je bila dominantna tehnika pune dvije godine, a temperama sam počela slikati prije par mjeseci. Trudim se prikazati motiv što realističnije, a likovima udahnuti karakter. Umjetnost je dio mene, i upravo kroz nju uspijevam najbolje izraziti svoje emocije.

Semra-Bakija-1

Šta (ili ko) vas najviše inspiriše?

Film je, takođe, umjetnost koja me privlači, stoga i u njemu pronalazim inspiraciju. Tako su i likovi koje crtam, najčešće, iz tih filmova. Takođe me inspirišu životi glumaca koji su svojim djelom ostavili neizbrisiv trag u toj umjetnosti. Riječi Audrey Hepburn: “For beautiful eyes, look for the good in others. For beautiful lips, speak only words of kindness, and for poise, walk with the knowledge that you are never alone” me motivišu i nastojim ih primjenjivati u svakodnevnom životu.

Semra-Bakija-1a

Kako se umjetnost uklapa u vaše planove za budućnost?

Voljela bih da me, upravo, ona prati kroz čitav život i ako ne budem studirala Likovnu akademiju sigurno je da će moj izbor imati veze s crtanjem, kao što je arhitektura.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme uvijek nastojim što bolje iskoristiti i tada stvaram nove crteže ili slike. Kad imam vremena, volim započeti novi crtež i potpuno mu se posvetiti, tako da se nekada znam izolovati u svojoj sobi po nekoliko sati. Na taj način se opustim, pobjegnem od svakodnevnice i uplovim u svoj svijet.

Semru možete kontaktirati putem mailova: semra.bakija@gmail.com / semraumt@hotmail.com, ili putem Facebooka

Semra-Bakija-2

Semra-Bakija-3

Semra-Bakija-4

Semra-Bakija-5

Semra-Bakija-6

Semra-Bakija-7

Semra-Bakija-8

Semra-Bakija-9

Semra-Bakija-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,