Prekrasni Viktorijini krunasti golubovi (najveći golubovi na svijetu)

Viktorijin krunasti golub (Goura victoria) je prekrasna vrsta golubova karakterističnih po svojoj sivkasto-plavoj boji, ali i po perju na glavi (kruni) po kojem su i dobili ime. Visoki kao ćurke (65 -80 cm), teški i do 3,5 kg, smatraju se najvećom preživjelom vrstom golubova na Zemlji.

S obzirom da žive u gustim džunglama Indonezije i Papua Nove Gvineje, o njihovom životu u prirodi se zna jako malo. Pored toga što se značajno izgledom razlikuju od golubova koje viđamo u gradovima, Viktorijini krunasti imaju i karakterističan zvuk koji podsjeća na onaj koji dobijamo puhanjem u praznu staklenu bocu. Žive u manjim jatima, a iako mogu letjeti, većinu vremena provode na tlu gdje grade i gnijezda.

krunasti-golubovi-1

Viktorijini krunasti golubovi su monogami, što znači da njihov partnerski odnos traje cijeli život. Mlade donose na svijet jednom godišnje, a u ranoj fazi ih hrane mlijekom (kao i sisavci). U ptičijem svijetu, ovakav način hranjenje je karakterističan samo za golubove i flaminga.

Nažalost, ove prekrasne ptice su kategorizirane kao ‘ranjiva vrsta’ jer njihova populacija jako brzo opada zbog lova i gubitka staništa. Oni se love iz više razloga: hrana, sport i ilegalna prodaja. U područjima naseljenim ljudima gotovo su potpuno nestali, ali se vjeruje da je populacija još uvijek zdrava u džunglama Nove Gvineje.

krunasti-golubovi-2

krunasti-golubovi-3

krunasti-golubovi-4

krunasti-golubovi-5

krunasti-golubovi-6

krunasti-golubovi-7

krunasti-golubovi-8

krunasti-golubovi-9

krunasti-golubovi-10

krunasti-golubovi-11

Preporučujemo: Veliki kazuari, najopasnije ptice na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...