Priča o porodici koja konobarima ostavlja napojnice od 500 dolara

Aaron Collins (15. juni 1982.) bio je jako osjećajan tip, iako je to uvijek pokušavao sakriti, a pogotovo se suosjećao sa onima koji rade u uslužnim djelatnostima, nakon što je i sam radio u pizzeriji i nakon što je  posmatrao najbolju prijateljicu koja je radila kao konobarica. Sitnice koje su ljudi činili za njega značile su mu sve – i znao ih je cijeniti.

Nažalost, u 30-toj godini života Aaron je iznenada preminuo.

Na njegovom kompjuteru porodica je pronašla oporuku u kojoj im je dao uputstva šta da učine sa njegovim ličnim stvarima, kao što su motocikl i umjetnička djela, kao i sljedeće: “Treće, ostavite fantastičnu napojnicu (a ne mislim na 25%. Mislim 500 dolara na …pizzu. ).”

S obzirom da iza sebe nije ostavio novac za napojnicu, njegov brat, Seth, napravio je web stranicu aaroncollins.org, u nadi da će mu ona pomoći da kroz donacije prikupi 500 dolara kako bi ispunio bratovu posljendju želju. No, ono što Seth nije predvidio je to da će donacije nastaviti dolaziti, te da će on krenuti u obilazak restorana širom zemlje (SAD) i nastaviti djeliti napojnice od 500 dolara nasumično odabranim konobarima i konobaricama.

Od kako je web stranica postavljena (august 2012.) pa sve do trenutka objave ovog članka prikupljeno je ukupno 65.000 dolara, a kroz nasumične napojnice podijeljeno je već 23.500 dolara. Restorani su izabrani nasumce i poslužitelji dobiju napojnicu bez obzira na kvalitet suluge.

“Čini se da ovdje i nije riječ o novcu. Riječ je o slučajnom činu dobrote – ta neočekivana dobrota od stranca, ne samo za ljude koji su dobili novac, već i za ljude koji su sve vidjeli…” – Seth Collins

Ukoliko želite vidjeti reakcije konobara i konobarica, obavezno posjetite aaroncollins.org gdje porodica dokumentuje i objavljuje svaku napojnicu.

 

I još nekoliko priča o velikodušnim napojnicama…

Johnny Depp, koji je poznat po svojim nasumičnim dobrim djelima, kao što je posjeta posjeta školi u Londonu gdje se pojavio obučen kao Jack Sparrow nakon što mu je molbu za ovo poslala u pismu 9-togodišnja djevojčica, jednom je prilikom konobaru ostavio napojnicu od 7.000 dolara.

Johnny Depp, koji je poznat po svojim nasumičnim dobrim djelima, kao što je posjeta školi u Londonu gdje se pojavio obučen kao Jack Sparrow nakon što mu je molbu za ovo u pismu poslala 9-togodišnja djevojčica, jednom je prilikom konobaru ostavio napojnicu od 4.000 dolara.

Kristen Ruggiero, samohrana majka troje djece u jednom restoranu radi kao konobarica već 15 godina. Jedan dan u restoran je ušao par, naručili su pizzu salatu i pivo, te sve uredno platili ostavljajući 500 dolara na stolu – iako je račun bio 42 dolara. Kada su se nakon nekog vremena ponovo vratili u restoran Kristen im je pokušala vratiti novac misleći da se radilo o grešci, no par ju je uvjerio da napojnica od 458 dolara nije bila greška.

Greg Rubar radi kao konobar već 16 godina, a jedan par uslužuje 8 godina. Jedan dan oni su mu ostavili napojnicu od 5.000 dolara (50 novčanica po 100 dolara). Čovjek je rekao Gregu: “Neću vam davati napojnicu neko vrijeme. Uzmi ovaj novac. Kupi sebi auto.” Instrukcije da sebi kupi auto nisu bile slučajne. Par je znao da je Greg izgubio svoj auto u velikim poplavama koje su zadesile kraj, te da je na posao dolazio taksijem ili da je morao posuđivati automobil od restorana.

Po priči o najvećoj napojnici svih vremena snimljen je i film It Could Happen to You u kojem glumi Nicholas Cage. Ova nevjerovatna priča desila se 1984. godine kada je policijski detektiv Robert Cunningham konobarici u pizzeriji u koju je dolazio 8 godina ostavio loto tiket kao napojnicu. Rekao joj je da ukoliko dobije loto, podijeli novc s njim 50:50. I dobila je. 6 miliona dolara!

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,