Zaljev Ha Long: “Čudo od kamena na nebesima”, Vijetnam

U zaljevu Tonkin, u Quang Ninh pokrajini u Vijetnamu nalazi se spektakularno čudo prirode: Ha Long, zaljev koji pokriva površinu od 1.553 kvadratna kilometra, a u kojem se nalazi više od 1960 otoka različitih veličina, od kojih su većina nenaseljeni i čija je priroda ostala netaknuta već hiljadama godina.

Ovaj veličanstveni prirodni krajolik je postao poznat po malim otocima koji ‘strše’ iz mora, svaki oblikovan drugačije vremenom i prirodnim silama i svaki jedinstven na svoj način. Na nekim su formirani prirodni lukovi, dok su drugi ispunjeni manjim ili većim špiljama.

Najveći vijetnamski mislilac, Nguyen Trai, je prije 500 godina opisao Zaljev Ha Long kao “Čudo od kamena na nebesima.”

Ha-Long-1

Ha Long doslovno znači “mjesto gdje se zmaj spušta u more”, a legenda tvrdi da je sve ove otoke stvorio veliki zmaj iz planine. Kada se spuštao prema obali repom je iskopao doline, a kada je napokon pao u more područje se napunilo vodom, ostavljajući samo vrhove planina na površini.

Ovaj jedinsven krajolik ima i značajnu bioraznolikost, a uključuje 14 endemskih biljnih vrsta i 60 endemskih životinjskih vrsta. Zaljev je 1962. godine zaštićen kao nacionalna baština, a 1994. godine je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao mjesto “nedirnuto ljudskom rukom, iznimne ljepote i velike biološke važnosti.”

Ha-Long-2

Ha-Long-3

Ha-Long-4

Ha-Long-5

Ha-Long-6

Ha-Long-7

Ha-Long-8

Ha-Long-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,