Quadrotor, letjelica koja se kontroliše mislima

Istraživači na Sveučilištu Zhejiang u Hangzhou, Kina, kreirali su quadrotor koji se može kontrolisati pomoću misli!  Ideja ovog nevjerovatnog uređaja je da se ljudima sa oštećenim motoričkim sposobnostima ponudi novi način interakcije sa okolinom.

Radi pomoću komercijalno dostupnog Emotiv electroencephalography (EEG) sistema koji tumači moždanu aktivnost, koju zatim prenosi kao naredbu na quadrotor. Naredbe se prvo prenesu pomoću Bluetooth-a na laptop, a zatim wirelessom do letjelice.

S obzirom na svestranost i upravljivost quadrotora, hendikepiranim korisnicima će se pružiti mogućnost da istraže mjesta do kojih inače ne bi mogli doći. Za sad će prvo služiti kao oči, jer je opremljen kamerom, a s obzirom da je tehnologija nova, još uvijek se ne mogu ni zamisliti prednosti koje će donijeti sa sobom.

“Možda jednog dana u budućnosti, osobe s invaliditetom moći će koristiti mozak (za kontrolu) i voziti letjelicu u kojoj sjede, i ići gdje god žele ići,” poručili su istraživači u zaključku svog izlaganja.

Uređaj će zvanično biti predstavljen u Septembru na Ubiquitous Computing Konferenciji u Pittsburgu, Pennsylvania.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,