Neki od najneobičnijih muzeja na svijetu

Dok su muzeji uglavnom posvećeni istoriji, životinjama i ljudima koji su postojali prije našeg vremena, u svijetu postoji i nekoliko muzeja koje neko naziva čudnim, neko neobičnim a neko jednostavno bizarnim.

Predstavljamo vam neke od najneobičnijih muzeja:

 

1. Leilin muzej kose

muzej kose

Tokom viktorijanske ere, bilo je uobičajeno da se pravi i nosi nakit napravljen od kose, a pogotovo od kose najmilijih. Leilin Muzej Kose ima bogatu kolekciju ovog nakita, kao i  vijenaca kose iz viktorijanskog razdoblja i ranije, natrag do 1680. godine. U muzeju se čak nalaze komadi nakita napravljni od kose kraljice Viktorije, američkh predsjednika i Marilyn Monroe.

Vlasnica, Leila Cohoon, takođe podučava druge kako da pretvore kosu u umjetnička djela. Od 30 poznatih tehnika koje se nalaze u muzejskoj kolekciji, ona je savladala 26, a još uvijek nije odustala od toga da savlada i preostale četiri tehnike.

 

2. Muzej banana

muzej banana

Čini se da Ann Mitchell Lovell stvarno voli banane. U stvari, ona ih toliko voli da im je posvetila cijeli muzej, koji ima gotovo 4000 predmeta vezanih za ovo najprodavanije voće na svijetu.

Ann Mitchell Lovell se takođe potrudila da prenese fotografije svojih omiljenih predmeta iz muzejske kolekcije online, tako da oni koji ne mogu fizički posjetiti muzej i dalje mogu uživati u virtualnom Muzeju Banana.

 

3. Muzej Parazita

muzej parazita

Japanci su poznati po tome da od čudnih stvari naprave još čudnije. Takav je i Muzej Parazita, smješten u Tokiju i posvećen najsitnijim stvorenjima na planeti – koji su tu da vas ubiju.

Ovo je vjerovatno jedini muzej na svijetu iz kojeg ne želite ponijeti suvenire kući.

 

4. Muzej psećih ogrlica

pseće ogrlice

Gotovo pola miliona ljubitelja pasa godišnje posjeti ovaj jedinstveni muzej. Psi su oduvijek bili prisutni u dvorcu Leeds Castle uz svoju vlasnicu Lady Baillie, a upravo je njena ljubav prema psima inspirisala stvaranje muzeja.

U muzeju je izloženo više od 100 jedinstvenih stavki, uz dokumente o istoriji pasa koji datiraju još iz srednjeg vijeka.

 

5. Muzej ‘muških privatnih organa’

falus muzej

Vjerovatno najbizarniji i najneobičniji muzej na svijetu – Muzej Falusa, koji se nalazi na Islandu, nudi veliku kolekciju muških spolnih organa.

U muzeju nema pornografije, ali možete vidjeti 276 izloženih ‘muških privatnih organa’, od najmanjeg hrčka (dva milimetra) do privatnih dijelova kita (1,7 metara).

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,