Rupa bez dna: Plavo oko, Albanija

Nekada rezervisano samo za Komunističku elitu albanije, Syri i kaltër, odnsono Plavo oko, danas ima priliku da svojom ljepotom očara sve one koji odluče da posjete ovu rupu bez dna.

Plavo oko je najveći izvor u Albaniji. To je zapravo jedna rupa u kojoj se susreću podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu, rupa kojoj još uvijek zvanično nije izmjerena dubina (neki nezvanični izvori tvrde da je rupa duboka oko 45 metara, a drugi opet tvrde da je duboka 80 metara…). Ovaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Gjerë, u blizini ceste koja povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra.

Plavo-oko-1

Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozovljeno, zbog vode čija prosječna temperatura iznosi 10 stepeni Celzija u izvoru plivaju samo najhrabriji.

“Bio sam prvi čovjek koji je zaronio u Plavo oko 1984. godine. Struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gje sam i osjetio da ne mogu nastaviti dalje, jer je pritisak rijeke koja izvire iz tunela bio nepodnošljiv.” – Xhemal Mato

Prema pisanjima turističkih portala Albanije, turisti ovdje često dolaze kako bi bacali kamenje u centar Plavog oka, samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali na površini.

Plavo-oko-2

Plavo-oko-3

Plavo-oko-4

Plavo-oko-5

Plavo-oko-6

Plavo-oko-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,