Rwenzori: Gigantske biljke Mjesečevog gorja

Rwenzori je gorje u središnjoj Africi koje se nalazi na granici Ugande i DR Kongo. Poznata kao Mjesečevo gorje, ova planina je gotovo uvijek skrivena ispod debelog pokrivača oblaka i guste magle – i samo nekoliko dana u godini ova treća najviša planina u Africi otkrije svoje ledene grebene i vrhove u punom sjaju.

Planina je prvi put osvojena 1906. godine kada se talijanska ekspedicija popela na vrh i po prvi put u istoriji kreirala precizne mape. Devet je vrhova gorja visoko oko 5000 metara, a najviši – Mount Stanley je najviša planina Demokratske Republike Kongo i Ugande, treća najviša u Africi, s visinom od 5109 m. Za razliku od drugih planinskih divova Afrike, uključujući Kilimandžaro i Mount Kenya, Ruwenzori nije vulkanski masiv. Sastoji se od stijena nastalih duboko ispod zemljine površine.

Rwenzori-Mountains-0

Prema lokalnom jeziku domorodaca “Ruwenzori” znači “kralj magle” ili “kišotvorac”. I to je svakako prikladno ime: pored toga što je gotovo uvijek prekrivena maglom, na ovoj planini kiša i snijeg padaju gotovo svaki dan. Ispod planine Rwenzori izvire rijeka Nil.

Rwenzori gorje je poznato po neuobičajeno velikim biljkama i životinjama. Ovdje raste Visoki vrijesak, visoki srodnik našeg vrijeska, šaš visok kao ljudi i divovske lobelije visoke i po nekoliko metara. Pored njih žive životinje poput afričke divlje svinje, ubjedljivo najveće divlje svinje u Africi i bijele čiope koje su dvostruko veće od svojih evropskih rođaka.

Botaničari visoki rast tih tropskih vrsta objašnjavaju pomanjkanjem suparničkih stabala, ali i jedinstvenim klimatskim uslovima. Jaki pljuskovi i gusta magla stalno se izmjenjuju sa sunčanim vremenom, a svake noći ima mraza.

Rwenzori-Mountains-2

Rwenzori-Mountains-3

Rwenzori-Mountains-4  Rwenzori-Mountains-6

Rwenzori-Mountains-7

Rwenzori-Mountains-5

Via: Curious Minded

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,