Sedamnaestogodišnjakinja koja je u svojoj sobi napravila laboratoriju (i značajno doprinjela nauci)

Na mladima ostaje svijet, a sedamnaestogodišnja Sara Volz je još jedan dokaz da mladi ljudi mogu napraviti značajan doprinos nauci i cijelom čovječanstvu, ukoliko im pružimo priliku.

Svake godine, Intel Science Talent Search nagradi briljantne srednjoškolce za njihov doprinos svjetu matematike i nauke, a ove godine, glavnu nagradu je osvojila Sara Volz za istraživanja o biogorivu koje se dobija iz algi.

Ovakva vrsta biogoriva se istražuje već neko vrijeme, a naučnici su uglavnom nailazili na probleme ekonomske isplativosti, odnosno kombinacije operativnih troškova i masovne proizvodnje. Ali čini se da je mlada Sara uspjela riješiti jedan od glavnih problema pri proizvodnji ove vrste biogoriva, i konačno pronaći način za povećanje proizvodnje i smanjenje ukupnih troškova.

Sara je neka istraživanja vršila u pravim laboratorijima, ali većinu stvari otkrila je sama u spavaćoj sobi.

Sara je neka istraživanja vršila u pravim laboratorijima, ali većinu stvari otkrila je sama u spavaćoj sobi.

U biolaboratoriji, koju je napravila u svojoj sobi – ispod kreveta, Sara je uzgajala alge u posudi koja sadrži sethoxydim, pesticid koji ubija alge sa lošom proizvodnjom ACCase-a, enzima koji je ključan za proizvodnju kvalitetnog biogoriva. Sve alge koje pesticid nije ubio proizvele su značajnu količinu goriva, a stručnjaci tvrde da bi se Sarin recept mogao uspješno primjeniti i u industrijskoj proizvodnji.

“Sarin rad pokazuje kako mlada osoba koja je fascinirana naukom može raditi sa samo nekoliko sofisticiranih resursa i imati stvarni utjecaj na društvo.” – Elizabeth Marincola, predsjednik organizacije Society for Science & the Public koja organizuje ovakva takmičenja još od 1942. godine.

Za svoj istraživački rad i značajan doprinos nauci, kao i zelenijoj budućnosti bez otrovnih gasova koje ispuštamo iz automobila, Sara je nagrađena sa čekom od 100.000 dolara, a kako kaže, još uvijek ne planira komercijalizovati svoj projekat s obzirom da ovakva proizvodnja biogoriva zahtijeva još istraživačkog rada.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,