Aveiro: Portugalska Venecija (“Skriveni dragulj” Portugala)

Venecija, poznata kao “Kraljica Jadrana”, “Grad vode”, “Grad mostova” i “Grad svjetlosti”, se često smatra najljepšim gradom na svijetu. I vjerovatno su zbog nje slični dragulji Evrope bačeni u sjenku i daleko manje poznati. O jednom od njih smo već pisali, bajkoviti Giethoorn poznat kao “Venecija Sjevera”, a ovaj put vas vodimo do portugalskog grada Aveiro kojeg mnogi još od davnina zovu Portugalska Venecija.

Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom.

Aveiro-1

Aveiro se nalazi u zapadnom dijelu Portugala, udaljen 260 kilometara sjeverno od Lisabona i 80 kilometara južno Portoa. Područje grada je bilo naseljeno još u vrijeme praistorije, a današnje naselje je nastalo u 10. stoljeću. Mauri su ga napali i držali pod okupacijom do 11. stoljeća, nakon čega je postao popularan kod portugalske kraljevske porodice.

U gradu živi oko 73.000 stanovnika sa jako visokom kvalitetom života i niskom stopom nezaposlenosti. Iako nije poznat kao Venecija, i Aveiro svake godine posjeti veliki broj turista koji mogu uživati u znamenitostima grada kao što su katedrale, kanali i plaže poluotoka de São Jacinto.

Aveiro-2

Aveiro-3

Aveiro-4

Aveiro-5

Aveiro-6

Aveiro-7

Aveiro-8

Aveiro-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,