Sveta šuma majmuna, Bali, Indonezija

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji bi mogli ukrasti vrijedne usjeve, ali u Svetoj šumi majmuna, poznatoj i kao Šuma majmuna Ubud (Mandala Wisata Wenara Wana), oni su časni i zbrinuti, jer lokalni stanovnici vjeruju da su oni ovdje dio duhovnog života hramova, odnosno manifestacija hindu bogova. O majmunima se brine posebno osoblje, ali i stari i mladi mještani koji također paze i na česte turiste koji žele da ih posmatraju izbliza, u njihovom prirodnom okruženju bez kaveza i žica.

Sama šuma se sastoji od 27 hektara šumskog tla isprepletenog krivudavim stazama i svetim skulpturama. U njoj se također nalaze i tri važna hrama, za koje se vjeruje da ih čuvaju majmuni. Više od 80 različitih vrsta drveća u šumi nudi utočište za oko 500 majmuna, te velikom broju ptica, guštera, vjeverica i jelena.

suma-majmuna-1

Vjeruje se da najstarije strukture hramova datiraju iz 13. stoljeća, ali one su toliko puta do sada obnovljene da je tačan datum nemoguće utvrditi. Najsvetiji prostor u Svetoj šumi majmuna je Lingga Yoni, Hindu prikaz falusa i maternice, koji je okupirao unutarnje svetište hrama stotinama godina.

U posljednjih nekoliko godina naučnici iz cijelog svijeta dolaze u ovu šumu kako bi iskoristili priliku da promatraju majmune u njihovom prirodnom okruženju. Ali ova šuma ne prvilači samo naučnike. Turisti iz cijelog svijeta redovno dolaze, a lokalni stanovnici im prodaju banane i druge poslastice kojima mogu hraniti majmune – uvijek upozoravajući da su oni divlje životinje, i da bi hranjenje ipak trebali prepustiti stručnjacima. Prema zvaničnoj politici šume – svima je dozvoljeno da ih hrane, ali ako vas napadnu – vi ste krivi.

suma-majmuna-2

suma-majmuna-3

suma-majmuna-4

suma-majmuna-5

suma-majmuna-6

suma-majmuna-7

suma-majmuna-8

suma-majmuna-9

suma-majmuna-10

suma-majmuna-11

suma-majmuna-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...