Takeda: Dvorac na oblacima, Japan

Izgrađen prije nekoliko stoljeća na vrhu 300 metara visoke planine u prefekturi Hyogo u okrugu Asago Wadayamacho, dvorac Takeda je jedna od poznatijih atrakcija u Japanu koju svaki dan posjeti na stotine a ponekad i na hiljade posjetilaca.

Dvorac Takeda je postao popularan tek 2012. godine nakon što je prikazan u japanskom filmu ‘Anata e’, a najpopularniji je za vrijeme jeseni kada se se svako jutro ispod njega spusti gusti oblak magle zbog kojeg dvorac izgleda kao da se nalazi na oblacima.

Takeda-1

Vjeruje se da je dvorac izgradio gospodar Yamana samuraja 1443. godine. Istorija nam govori da je od tada promijenio nekoliko vlasnika, sve dok nije pripao Hirohidi Akamatsu 1600-te godine. Hirohide je bio običan vojnik koji se borio za vladara Tokugawa, a Takedu je dobio kao zaslugu za svoju hraborst u bitkama. Nažalost, u roku od godinu dana, Hirohide je počinio seppuku, samurajsko ritualno samoubistvo, a pošto je on bio i posljednji vlasnik dvorca, on je od tada ostao i napušten.

Neizbježno je da struktura stara kao Dvorac Takeda počne pokazivati ​​znakove propadanja. Da bi je uspješno očuvali, lokalne vlasti trenutno naplaćuju ulaz, a sav novac ulažu u njegovu reastauraciju.

Takeda-2

Takeda-3

Takeda-4

Takeda-5

Takeda-6

Takeda-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...