Wang Saen Suk: Vrt koji prikazuje budistički pakao (Upozorenje: slike nisu ugodne za gledati)

Wang Saen Suk samostanski vrt (također poznat kao Wang Saen Suk vrt pakla i Tajlandski Horror Park) je wat (samostanski hram) koji se nalazi u Bangkoku na Tajlandu, popularna turistička atrakcija koja prikazuje Naraku, odnosno budistički pakao.

Vrt privlači i odrasle i djecu, uprkos mnogim jezivim scenama koje se u njemu mogu pronaći. Nakon što prođu pored znaka “Dobrodošli u pakao!”, posjetitelji se susretnu s grešnicima koji se kuhaju u bakrenim kotlovima, grešnicima koje su rastrgali psi iz pakla, kao i mršavim grešnicima sa jasno vidljivim rebrima. Jedan od natpisa u paklu govori posjetiteljima “Ako upoznate Vraga u ovom životu, ne odgađajte djela koja će vam pomoći da ga pobijedite u sljedećem,“ dok na drugoj tabli piše “Donirajte malo svaki dan, i imat ćete sretan život.”

Wang-Saen-Suk-1

Prema Traibhumi Phra Ruangu, kada budista umre, on ili ona idu ispred četiri nebeska bića koja provjeravaju zapise dobrih i loših djela. Ako dobra djela nadmašuju loša, idete u raj; a ako loša djela nadmašuju dobra, bit ćete kažnjeni.

Kazne u budističkom paklu variraju ovisno o grijehu, ali je svaki oblik kažnjavanja mučenje, a mnogi načini su prikazani u ovom vrtu. Pakao ima 136 jama, ali pojedinci imaju mogućnost da se ponovono rode iz svake od njih. Na primjer, jedna od takvih jama je Loganta, rezervisana za one koji su fizički povrijedili svoje roditelje ili redovnika, hladna rupa u kojoj osuđenik ostaje sve do rođenja novog Bude.

Wang-Saen-Suk-2

Wang-Saen-Suk-3

Wang-Saen-Suk-4

Wang-Saen-Suk-5

Wang-Saen-Suk-6

Wang-Saen-Suk-7

Wang-Saen-Suk-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,