Wat Rong Khun: neobični budistički hram Inspirisan Sci-Fi filmovima

Wat Rong Khun, poznatiji kao Bijeli Hram, je nekonvencionalni budistički hram u Chiang Rai-u, Tajland. Dizajnirao ga je 1997. godine Chalermchai Kositpipat, tajlandski slikar koji je odlučio da promjeni profesiju i postane arhitekta.

Ovaj veličanstveni hram je bizaran spoj tradicionalne tajlandske arhitekture i nadrealizma. Glavna zgrada je bijele boje, što simbolizira Buddhinu čistoću, a prekriven je mozaicima ogledala koja stvaraju blještavi izgled na suncu. Cijeli kompleks je okružen skulpturama demona, lubanja, odsječenih glava i drugih bizarnih predmeta.

Bijeli-Hram1

Da bi došli do hrama, morate peći preko mosta ispod kojeg se nalze skulpture ‘bezbroj’ ispruženih ruku koje simboliziraju želju. Jednom unutra, tradicionalni životni scenario Buddhe neće biti ono što vidite, već scene i ikone popularne kulture. Umjesto slika heroja koji se bore protiv demona, umjetnik se odlučio za se savremenu manifestaciju dobra i zla.

Unutar hrama  na zidovima možete vidjeti oslikanog Batmana, Supermana, Predatora, pa čak i Keanu Reevesa (kao Neo iz Matrixa). Svemirski brodovi, rat svjetova i napad na našu planetu – samo su neke od scena koje krase unutrašnjost ovog krajnje neobičnog budističkog hrama.

Bijeli-Hram2

Usred prizora razaranja i kaosa, sa zlatnim cvjetovima koji ga okružuju, mirno sjedi bijeli Buddha ispred još većeg Buddhe koji je okružen anđelima koji lebde prema nekom nebeskom kraljevstvu…

Wat Rong Khun još nije u potpunosti završen, a sasvim je sigurno će se graditi još dugi niz godina.

Bijeli-Hram4

Bijeli-Hram5

Bijeli-Hram3

Bijeli-Hram6

Bijeli-Hram7

Bijeli-Hram8

Bijeli-Hram9

Bijeli-Hram10

Bijeli-Hram11

Bijeli-Hram12

Preporučujemo: Budistički hramovi

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...