Najružnija životinja (po Darwinovom mišljenju)

Charles Darwin je udario temelje modernoj teoriji evolucije pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Nakon što se 1836. godine vratio u Englesku sa petogodišnje turneje oko svijeta svoje ideje o promjenjivosti vrsta objavio je u djelu “Bilješke o transmutaciji vrsta”.

Tokom svog putovanja dokumentovao je i proučavao na hiljade vrsta biljaka i životinja, ali ni o jednoj nije pisao tako loše kao o morskoj iguani sa Galapagosa, skupini vulkanskih ostrva i brojnih stijena koje se nalaze na udaljenosti od oko hiljadu kilometara od južnoameričkog kopna, gdje se mogu pronaći neke od najrjeđih i najneobičnijih vrsta životinja.

 

Ugursuzi Tame

Morska-iguana-1

U svojoj knjizi The Voyage of the Beagle (1839) nazvao je morske iguane “Ugursuzi Tame”, a onda je nastavio o njima:

“[Morska iguana] je stvorenje odvratnog izgleda, prljave crne boje, glupa i troma kada se kreće.”

Čak i kada je Darwin hvalio ove životinje, čini se da je odmah morao napisati i nešto loše o njima. Nakon što je pohvalio njihovo plivanje bez imalo napora (skupe udove uz tijelo i tako se kreću kroz vodu), on podsjeća da ova “odbojna stvorenja” igledaju “zmijski” dok to rade. Kada kaže da su “njihove kandže zadivljavajuće prilagođene kretanju preko hrapave lave”, odmah ih i optuži da su besposličari, dodajući da se “ovi odvratni reptili mogu često vidjeti na crnim stijenama, nekoliko stopa iznad valova, izležavajući se na suncu raširenih nogu.”

Morska-iguana-2

No, iguane nisu doživjele samo verbalno vrijeđanje; čini se da se Darwin ponašao kao pravi siledžija prema njima, o čemu svjedoče rečenice koje je napisao nakon što je shvatio da ovi biljojedi ne ujedaju:

“Jednog dana sam jednu odnio do dubokog bazena (koji je nastao nakon što se more povuklo), te je bacio nekoliko puta koliko god sam mogao. Uvijek se vraćala u pravoj liniji do mjesta na kojem sam stajao …. Čim je mislila da je opasnost prošla, ispuzala bi na suhe stijene i došla što je brže mogla. Nekoliko puta sam uhvatio tog istog guštera… i iako tako savršeno rone i plivaju, ništa ga nije potaklo da uđe u vodu, i koliko god sam ga puta bacio, on se vratio … “

A onda nastavlja…

“Gledao sam jednu dugo vremena, dok je polovica njenog tijela bila zakopana; Onda sam prišao i povukao je za rep; bila je jako zapanjena, a onda se okrenula da vidi šta se dogodilo; i onda mi se zagleda u lice, kao da je htjela reći: “Šta te je natjeralo da me povućeš za rep?”

Morska-iguana-3

Prije nego što je napustio otok, Darwin je također izvrijeđao i bliske rođake “Ugursuza Tame”, kopnene iguane: “Ovi gušteri, kao i njihova morska braća, su ružne životinje; i zbog njihovog lica imaju jedinstveno glup izgled.”

Nekoliko stranica kasnije, Darwin je ipak ponudio i nekoliko lijepih riječi:

“Meso tih životinja je bijelo kada se skuha, a oni čiji se želuci mogu izdignuti iznad svih predrasuda će uživati u vrlo dobroj hrani.”

Međutim, koliko god je smatrao morske iguane ružnim i glupim, istraživanje i razumijevanje ovih stvorenja mu je na kraju pomoglo da uspostavi teoriju evolucije, a tokom posjete Galapagosu koja je trajala pet sedmica je i postavio temelje svog učenja.

Morska-iguana-4

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,