10 korisnih savjeta koji će vam olakšati svakodnevnicu u domu

 

1. Bijeli ocat je odlična zamjena za mnoge proizvode za čišćenje. Može vam poslužiti kao sredstvo za brzo čišćenje, a ujedno i sredstvo za dezinfekciju (ne brinite zbog mirisa, jer on brzo ispari i ne ostavlja iza sebe neugodne tragove). Također odbija i nekoliko vrsta insekata.

 

2. Presoljeno jelo u toku kuhanja možete ublažiti tako što ćete u njega ubaciti oguljeni cijeli krompir, koji će absorbirat većinu soli.

 

3. Pasta za zube je odlično sredstvo za poliranje srebra. Pokvasite srebreni predmet, zatim dodajte malu količinu paste za zube (mora sadržavati fluorid) i utrljajte u predmet dok je još mokar. Kada pasta poprimi gotovo crnu boju, ostavite predmet 2 minute i zatim ga operite. Ukoliko ima potrebe, ponovite proces. Osušite predmet mekanim platnom (lanena krpa ili nešto slično).

 

4. Bijelu kredu ubacite u kutiju sa nakitom. Kreda će pokupiti svu vlagu, zbog koje vaš nakit inače poprimi tamnu boju.

 

5. Soda bikarbona je najjeftinije sredstvo koje će ukolniti neugodne mirise iz vašeg frižidera, veša, obuće…

 

6. Toz (ostatak od kafe) može poslužiti kao gnjojivo i pesticid. Sve što trebate učiniti, je da pospete malo oko biljke. Nije preporučeno da se koristi na biljkama koje se nalaze unutar kuće (saksije) već samo u vrtu. Takođe, ukoliko želite otjerati mrave ili puževe, pospite malo toza na mjesto gdje ih najviše ima.

 

7. Detrdžent za pranje suđa – najeftiniji je jednako dobar kao i najskuplji. Budući da većina bakterija ne može podnijeti surfikante, ne obraćajte pažnju na skupe koji se hvale da su antibakterijski.

 

8. Klijanje kromira možete zaustaviti tako što ćete ubaciti jabuku u vrećicu sa krompirom.

 

9. Kopirajte račun: Ukoliko ste kupili neki skup predmet, a račun ste dobili na sjajnom (masnom) papiru, napravite fotokopiju istog. Tinta na masnom papiru izblijedi vremenom, a taj proces se može i ubrzati ukoliko je račun izložen toploti ili trenju.

 

10. Bijeli luk ostvalja neugodne mirise, ali i za to postoji rješenje: uklonite miris bijelog luka sa ruku trljanjem kašike od nehrđajućeg čelika pod tekućom vodom.

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,