Ronda: Zapanjujući grad u Španiji

Ronda je grad u španjolskoj pokrajini Malaga s populacijom od oko 35.000 stanovnika, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od grada Malaga.

Rondu su prvi naselili Kelti koji su je u 6. stoljeću prije nove ere zvali Arunda, a nešto kasnije su se fenički doseljenici naselili u blizini i osnovali Acinipo, poznat lokalno kao Ronda la Vieja, Arunda ili Stara Ronda. Trenutni grad je ipak malo moderniji, odnosno, najstarije građevine u njemu su rimskog porijekla iz vremena Scipiona Starijeg koji je koristio područje da utvrdi svoje položaje. Ronda se nakon toga opet razvila u grad, a zvaničnu titulu grada je dobila za vrijeme vladavine Julija Cezara.

Ronda-1

Grad se nalazi u planinskom području oko 750 metara iznad razine mora, a najpoznatiji dio grada je 100 metara duboki strmi kanjon El Tajo koji je usjekla rijeka Guadalevin koja teče kroz grad i koja ga dijeli na dva dijela. Podjeljenje dijelove grada vežu 3 mosta, Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo, od kojih je naviši Puente Nuevo, izgrađen čak 120 metara iznad tla kanjona.

Ronda je stoljećima privlačila umjetnike iz svih sfera, a neki od njih, poput Ernesta Hemingwaya i Orson Wellesa su bili i ‘povremeni’ stanovnici koji su u njemu provodili i po nekoliko mjeseci godišnje.

Ronda-2

Ronda-3

Ronda-4

Ronda-5

Ronda-6

Ronda-7

Ronda-8

Ronda-9

Ronda-10

Ronda-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,