20 Zanimljivih činjenica o bebama

1. Bebe mogu disati i gutati u isto vrijeme, a ovu mogućnost izgube otprilike u 7 mjesecu života.

2. Beba se rodi sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može odrediti odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon što je rođena.

3. Glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine cijelog tijela.

4. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o “Puzanju na grudima.” Kada beba ogladni i kada se položi na majčina prsa odmah nakon rođenja, ona u roku od sat vremena može sama pronaći majčine grudi i ‘dopuzati’ do njih.

5. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati majčin miris i glas.

6. Tokom šestog mjeseca života bebe obično uduplaju svoju težinu u odnosu na onu s kojom su se rodile, a do prve godine težina će se utrostručiti. (Tokom devet mjeseci između začeća i rođenja, bebina težina se poveća za 3.000 miliona puta.)

7. Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu komunicirati fizički. Mašući, klicajući, pokazujući, i sl. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

8. U protekle dvje decenije naučnici su naučili jako mnogo o mozgu beba – a jedan zajednički zaključak do kojeg su došli je slijedeći: Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti njihove bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

9. Nakon samo 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.

10. Studija provedena na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je ispitala rast dijela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa – hipokampusa – je otkrila da ovaj dio mozga bude fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.

Zubi počinju rasti šest mjeseci prije nego što se beba rodi.

11. Iako niko ne zna o čemu bebe sanjaju, vjeruje se da su njihovi snovi strogo vizualni jer još uvijek nemaju kapacitet za jezik. Srećom, bebe također nemaju sposobnost za noćne more, s obzirom da većina djece nemaju stvarne strahove sve do druge ili treće godine.

12. Ako se beba naglo trgne iz sna i počne da plače ili vrišti, ona vjerovatno ima noćni teror (noćni strah)- koji nije isto kao loš san. Noćni strahovi se ponekad događaju kada beba prelazi iz jedne u drugu fazu sna. Niko nije posve siguran kako i zašto se ovo dešava, ali najbitnije je da se beba nakon nekoliko minuta smiri, te da do jutra već zaboravi na sve.

13. Dio mozga odgovoran za pamćenje, hipokampus, već je 40 posto razvijen kod novorođenčadi, a bit će u potpunosti razvijen kada beba napuni 18 mjeseci.

14. Beba se može sjetiti kada je inače hranite već nakon prvih mjesec dana i već će tada početi očekivati bocu ili grudi u tim vremenima.

15. Tim istraživača na Institutu za Učenje i Mozak u Washingtonu je 2007. godine proveo eksperiment sa bebama starim 18 mjeseci. Došli su do otkrića da su bebe ‘natprirodno’ osjetljive na promjene raspoloženja oko njih, i da mogu prepoznati da li ih volite ili mrzite, i to čak i kada vam ne vide lice.

16. Mozak odraslih ljudi selektuje zvukove koje čuje kako bi odlučio ‘da li bi ga vi trebali čuti ili ne’. Kod beba je to sasvim drugačije. One slušaju sve frekvencije i zvukove istovremeno i njihv mozak svjesno detektuje sve i jednu.

17. U eksperimentu provedenom na University of Sheffield i University College London, skupini beba od šest i devet mjeseci starosti prikazana su dva seta slika: ljudskih i majmunskih, a svaki set je imao po jedno lice koje su vidjele ranije. Obje skupine su lako prepoznale poznato ljudsko lice među slikama, ali kad je došlo do majmuna, samo su bebe od šest mjeseci starosti mogle razlikovati jednog majmuna od drugog. Čini se da za samo 3 mjeseca bebe izgube ovu sposobnost.

18. Iako se naučnici obično usredotočuju na roditelje bebe, brojna istraživanja su pokazala da je stvarno ‘potrebno selo da se odgoji dijete’. Prema istraživanjima, čini se da se bebe najbolje razvijaju kada su u interakciji sa najmanje tri odrasle osobe.

19. Bebe se rode sa 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju.

20. Bebe se rode sa sposobnošću da plivaju i da prirodno zadrže dah. Međutim, vrlo brzo izgube taj instikt.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,