4 Djevojčice iz Afrike koje su oduševile svjetske naučnike

14-godišnje Duro-Aina Adebola, Akindele Abiola, Faleke Oluwatoyin i 15-ogodišnja Bello Eniola napravile su generator električne energije – kojeg pokreće urin.

Generator je predstavljen 2012. godine na Maker Faire Africa sajmu koji predstavlja inovacije, izume, i inicijative koje trenutno rješavaju izazove i probleme sa kojima se država susreće. Ove četiri djevojčice uspjele su ne samo riješiti problem, već svojim izumom zadiviti naučnike širom svijeta.

Iako je generator daleko od savršenog načina za stvaranje električne energije, u državi u kojoj samo 50% stanovništva ima pristup istoj, ovo se smatra korisnim izumom. Također, ovdje se jako se mnogo porodica oslanja na ručno napravljenje generatore za napajanje kućanskih aparata – generatore koji nerijetko uzrokuju požare ili eksplozije.

“Bila sam tužna zbog toga koliko ljudi umre pokušavajući osigurati električnu energiju, pokušavajući da žive bolje,” izjavila je 14-godišnja Adebola koja pohađa srednju školu u Lagosu. “Na zidu pored ploče stoji citat Charlesa Darwina: ‘Inteligencija se temelji na tome koliko je vrsta postala učinkovita da učini ono što joj je potrebno da preživi.'”

generator1

Ovako radi generator koji stvara električnu energiju:

– Urin se staviti u elektrolitsku ćeliju, koja razdvoji ureu na dušik, vodu i vodik.

– Vodik ide u filter za pročišćavanje vode, koja se zatim šalje u plinski cilindar.

– Plinski cilindar gura vodik u cilindar tekućeg boraksa, koji se koristi za uklanjanje vlage iz plina vodika.

-Prečišćeni vodik se konačno šalje do generatora

-Sa 1 litrom urina, ovaj generator daje 6 sati struje.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: